• 2016. november 2.

7 nyomós érv a porcelán héjak mellett

A porcelán héjakkal mostanában még csak ismerkednek a páciensek, hiszen viszonylag új technológiáról van szó, legalábbis hazánkban még gyerekcipőben jár a használata. Holott a héjak nagyon sok esetben kiválóan helyettesítik a fogászati koronák által betöltött funkciókat, ráadásul felhelyezésük is jóval kevesebb előkészítést igényel, így mind az orvos, mind a páciens számára egyszerűbb megoldást jelentenek.

1. A porcelán héjak minimális beavatkozást igényelnek

A porcelán héjak és a koronák közötti legnagyobb különbség az, hogy míg a koronák lefedik a fog egész felületét, addig a héjakat csak a külső, látható felszínre rögzítik. A koronákkal ellentétben a héjaknál nem szükséges visszacsiszolni a fogakat, így a későbbi alágyulladások is megelőzhetők.

Egyes porcelán héjak felhelyezése előtt minimálisan szükség van a fogfelszín megcsiszolására, míg a legmodernebb, kontaktlencse vékonyságú héjak csiszolás nélkül is felragaszthatók a fog felszínére.

Természetesen, ha az érintett fog szuvas, először kezelni kell a területet (esztétikus fogtöméssel) és csak utána helyezhető fel a porcelán héj.

2. Visszafordítható, javítható

A legújabb technológiával készülő, papírvékony porcelán héjak mindössze ragasztó nyomokat hagynak maguk után, melyek polírozással eltávolíthatók, így nem kell aggódni, hogy ha a héj leesik, akkor az eredeti fog csúnya lesz.

A legtöbb esetben persze a leesett héj pótlást igényel, hiszen nem véletlen döntöttünk a felhelyezése mellett. Mivel a héjak egyesével kerülnek a fogakra, ha egy darab sérül meg vagy esik le, akkor elegendő azt az egy darabot kicserélni, a többi maradhat eredeti formájában.

3. A porcelán héj diszkrét, láthatatlan megoldás

A feltűnő fémkerámia koronákkal szemben jóval esztétikusabb látványt nyújtanak a porcelán héjak. Mivel jó fényáteresztő képességgel rendelkeznek, az eredeti fogakhoz hasonlóan eresztik át a fényt, így természetes hatást keltenek és az íny vonalánál sem kell aggódnunk az éktelenkedő szürkés, fémes csíkoktól.

A kontaktlencse vékonyságú Lumineers héjak teljesen észrevehetetlenek, hiszen nem vastagítják meg a fogfelszínt, formájuk pedig maximálisan természetes.

porcelan-hej-tesztelese

4. Korrekciós célokra is használható a porcelán héj

Jóllehet, a porcelán héjak főként esztétikai célokat szolgálnak, egy-egy ferdén elhelyezkedő fogat vagy nagyobb foghíjat is sikeresen korrigálhatunk a használatukkal.

Vannak esetek, amikor a fogszabályozás a legcélravezetőbb megoldás, azonban enyhe korrigálásokat, főként front fogak esetében nyugodtan végezhetünk porcelán héjakkal is.
(Mivel a vékony héjak sérülékenyebbek, hátsó, magas terhelésű fogak esetében nem célszerű a használatuk.)

5. Fogtömés, fogfehérítés is végezhető mellettük

Ha fogaink külső felszínére ultravékony porcelán héjakat helyeztek, akkor nem kell aggódunk az esetleges fogtömések, fogfehérítések kivitelezése miatt.

Mivel ilyen esetben a fog belső, nyelv felőli felszíne szabad, ebből az irányból sikeresen elvégezhető a fogfehérítés vagy egy esetleges fogtömés is anélkül, hogy a héjat el kellene távolítani a fogról.

kontaktlencse-es-porcelan-hej

A Lumineers héjak annyira vékonyak, mint a kontaktlencsék, épp ezért felhelyezésük előtt nincs szükség a fogfelszín csiszolására.

6. Rövid kezelési idő

A porcelán héjak rögzítéséhez csak minimálisan vagy egyáltalán nincs szükség a fogak megcsiszolására, éppen ezért jóval gyorsabban felhelyezhetők, mint például a koronák.

Két kezelési alkalomra mindenképp szükségünk lesz, legyen szó bármilyen típusú porcelán héjról, hiszen kezelőorvosunknak először mintát kell vennie meglévő fogaink formájáról – a fogtechnikus ez alapján készíti el a fogakat borító héjakat. A második kezelés alkalmával, ha a forma és a szín megfelelő, már rögzítésre is kerülnek a porcelán héjak.

7. Fájdalommentes beavatkozás

Ha az ultravékony héjak mellett döntünk, akkor nincs szükség a fogak csiszolására, így a kezelés (lenyomatvétel, ragasztás) mindvégig fájdalommentes.

Amennyiben egy-két fog kinézetét akarjuk korrigálni a héjakkal, akkor a kívánt forma elérése érdekében már szükség lehet csiszolásra – ez esetben azonban orvosunk javasolhat érzéstelenítő injekciót, így semmit sem fogunk érezni a csiszolásból sem.

A cikk forrása: merjmosolyogni.hu

Az általunk szolgáltatott kezelésekről itt tud tájékozódni.

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább