06 (1) 363 2734, +36/20-957-5386

Kezelések

Időpont kérés

Gyökérkezelés

A fog anatómiája

A fog külső része a zománc, alatta a dentin található, majd a fogbél tölti ki a gyökereket, melyek idegekből és erekből állnak. A fog koronai része a szájban szabad szemmel is látható, a gyökerek pedig az íny alatt a csontban vannak.

Az elől található fogak általában egy gyökerűek, az oldalsó kisőrlő fogak két gyökerűek, a hátsó őrlő fogak általában három, de lehetnek akár négy vagy öt gyökerűek is.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás egy olyan folyamat, mely a fogak kemény szöveteinek a roncsolódásával jár és a felszín felől a fog belseje felé halad. Általában az őrlőfogak nehezen tisztítható barázdáiban kezdődik (ezért nagyon fontos, hogy gyerekeknél a frissen kibújó maradó fogak barázdáit lezárjuk és megakadályozzuk a további szuvasodást), de kialakulhat a fogak egymással érintkező oldalain és egyéb, a szájjal érintkező területeken is.

Mikor szükséges gyökérkezelést végezni?

Amikor a fogszuvasodás a zománcon áthatolva eléri a dentin réteget, akkor általában csak hideg-meleg érzékenység tapasztalható, ekkor fogtöméssel megmenthető a fog. Bár sok esetben előzetes fájdalmas tünetek megjelenése nélkül is kiderülhet, hogy a fogbél már érintett, így szükségessé válhat a gyökérkezelés. Ekkor nem végezhető már egyszerű fogtömés.

Ha a szuvasodás eléri a fogbelet, a baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe és fogbélűri gyulladást okoznak. Ekkor általában már spontán, minden inger nélküli fogfájás is jelentkezik, sőt kopogtatásra is érzékeny a fog, az arc akár be is dagadhat. Ez esetben már elkerülhetetlen a gyökérkezelés. Előfordulhat az is, hogy panasz nélkül éri el a szuvasodás a fogbelet, elhalnak a csatornában lévő erek, idegek és kialakul a fertőzés következtében (röntgen felvételen is látható) gyökércsúcsi elváltozás (gócos fog). Ez sok esetben szakszerűen elvégzett gyökérkezeléssel gyógyítható.

A gyökérkezelés tulajdonképpen a fertőzött fogbél eltávolítása, a csatorna falának reszelése, tisztítása, fertőtlenítése.

A gyökérkezelés menete

 1. Röntgen felvétel készítése.
 2. Helyi érzéstelenítés (elhalt fogaknál nem minden esetben).
 3. A szuvas részek eltávolítása és a gyökérbemenet megkeresése.
 4. A fogbél óvatos eltávolítása speciális eszközökkel, majd a csatorna falának reszelése (kézi és gépi módszerrel), fertőtlenítése, szárítása.
 5. A következő lépés a csatorna állapotának függvénye.
  • Ha a csatorna fertőzött volt, akkor a fertőtlenítés és szárítás után gyógytömés kerül a gyökércsatornába, a fog koronai részébe pedig ideiglenes tömés. A továbbiakban még szükség lehet a csatorna újbóli tisztítására és gyógyszeres lezárásra, tehát ez a kezelés ismétlődhet.
  • Ha a szuvasodás éppen elérte a gyökércsatornát, és még nem fertőződött a fogbél, akkor a gyökérbe akár azonnal végleges tömés készülhet. A koronai részbe ekkor is ideiglenes tömés kerül.
 6. A végleges gyökértömés elkészítése. A koronai részbe ideiglenes tömőanyag kerül, mert a gyökértömő anyag nem szilárdul meg azonnal, és a végleges tömést csak teljesen nedvességmentes fogba lehet tenni. Ekkor már nem szükséges érzéstelenítő sem, mert már nem élő fogról van szó és fájdalmatlan a kezelés.
 7. A már gyökértömött fog koronai részének ellátása fedőtöméssel, koronával.

Gyökértömés után

Tudni kell, hogy gyökértömés után (akár végleges, akár ideiglenes) pár napig fájdalom léphet fel, mert a gyökércsúcson túl (ami elérhetetlen terület) maradhatnak kórokozók és ez panaszokat okozhat, de ez általában néhány nap múlva elmúlik.

Sajnos nem mindig sikeres a gyökérkezelés (de érdemes megpróbálni, hiszen ez az utolsó lehetőség a fogunk megtartására), aminek különböző okai vannak:

 • Erősen fertőzött fog, mely a fog körüli csontban is okozott már gyulladásos folyamatokat.
 • Anatómiailag olyan ferde, vagy görbe csatorna, mely nem átjárható, így nem készülhet csúcsig érő gyökértömés, ami előfeltétele a tökéletes gyógyulásnak. Bár a mai modern gépi tágítókkal egy bizonyos mértékig ezen is tudunk segíteni.

Jó tanácsok

 • A fogakat ajánlatod félévenként ellenőriztetni, mert ameddig egy szuvasodás még nem okoz panaszt, addig nagy valószínűséggel egy egyszerű tömés készítéssel orvosolható a probléma gyökérkezelés nélkül.
 • Ne halogassa akkor sem, ha "csak néha fáj, de elmúlik". A fog érdekes tulajdonsága, hogy ha begyulladt a fogbél, akkor az pár napon belül elhal és nem feltétlenül okoz többet panaszokat. Tehát, nem lehet bízni abban, hogy "minden rendben van, ha már nem fáj", mert a fog körüli csontban továbbterjed a fertőzés, és akár cisztát is okozhat, amit már csak műtéttel, vagy foghúzással lehet megoldani.
 • Beütötte valamilyen baleset során a fogát?
 • Ütés következtében ugyanaz a fogbél elhalás következhet be, mint a szuvas fognál. Panaszt nem okozva alakulhat ki csontelváltozás, még akkor is ha látszatra egészséges fogról van szó. Ezeket a fogakat általában szükséges gyökérkezelni, az elváltozás könnyen gyógyulhat, ha még időben történik. Tehát, ilyen baleset után ellenőriztesse a fogat röntgen felvétellel!
 • Kérjen tanácsot a fogápolással kapcsolatban! Ha hozzánk eljön, akkor nálunk nem szükséges külön kérni, mert pácienseink érdekében nagy súlyt helyezünk a szájápolásra.
 • Kérjen időpontot most online vagy hívja az oldal tetején feltüntetett telefonszámunkat!

Gyökérkezelés angol videoidőpont kérés

a fogorvosi rendelő

hitel lehetőség

egészségpénztárak