Fogpótlás

Rögzített (fix) fogpótlások:

A fix fogpótlás a maradék fogazatra cementezett fogműveket jelenti. A roncsolt koronájú, és az esztétikailag kifogásolható fogakra koronákat készítünk. A hiányzó fogak terhét a szomszédos fogakra visszük át hídkészítésnél.

Korona:

Koronára akkor van szükségünk, amikor a fog eredeti koronája annyira károsodott, hogy töméssel már nem lehet helyreállítani. Koronával a fog látható részét hozzuk helyre (funkcionálisan és esztétikailag is). Ha még van elegendő foganyag, akkor csonkfelépítést lehet végezni a fogmaradványon. A biztos megerősítés érdekében kiegészítésként csapfelépítés szükséges, amit a gyökércsatornába rögzítünk.

Hídpótlás:

Hidakat akkor ajánlunk, amikor valamelyik fog elvesztése miatt hiány jön létre a maradék fogak között, és a rágófunkció és esztétika ez által sérül. A két fog, ami a hézagot határolja, lecsiszoljuk és a híd biztos megtámasztását szolgálják, mint tartó pillérek. A híd váza lehet nikkelmentes fém, vagy cirkónium, külső borításként pedig kerámia (porcelán).

A CAD-CAM eljárással készült cirkónium korona, vagy híd előnye, hogy a híd vázát számítógép alakítja ki és mintázza, kikerülve a mechanikai készítés során felmerülő esetleges pontatlanságokat, ami szabad szemmel nem is látható.

Ez utóbbi a természetes foghoz legjobban hasonlít, a legmagasabb esztétikai követelményeket is kielégíti, fém érzékenyeknek is ajánlott.

Csiszolás nélküli híd:

A szóló foghiányok pótlása ma már megoldható a fogak teljes lecsiszolása nélkül, koronák, hagyományos hidak nélkül. Az eljárás minimális foganyag feláldozásával jár. A hiány melletti fogakon csak akkora bemélyedést fúrunk, mint egy kisebb szuvasodás kezelésénél, ebbe fektetjük a merevítő rostot, amire ráépül a pótfog.

A modern technológia titka a nagy teherbírású merevítő rostokban rejlik. A merevítő rostok segítségével elkészített fogművek ellenállnak a rágáskor, illetve őrléskor fellépő nagy erő behatásoknak is.

Előnye, hogy nem kell a technikusi munkára várni, a rendelőben egy ülésben elkészül.

Kivehető fogpótlás:

A kivehető pótlások lehetnek elhorgonyzás nélküli teljes kivehető pótlások( fogatlan szájban) , illetve a fogakhoz, vagy implantátumokhoz csatlakoztatható részleges kivehető pótlások.

Teljes fogsor:

A teljes fogsor olyan kivehető fogpótlás, amelyet teljes foghiány esetében alkalmazunk.

A fogak elvesztésének következtében kialakult teljes fogatlanság helyreállításának egyik és jelenleg leggyakoribb módja a teljes kivehető fogsor készítése.

A protézis készítése nagyon pontos munkát igényel mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről, a fogpótlást ugyanis kizárólag a vákuumhatás, gravitáció, kemény-és lágyrészek viszonya, a pontosan illeszkedő alaplemez tartja helyben.

Ha kedvezőtlenek az anatómiai viszonyok, a fogsort nem mindig sikerül helyben tartani, kényelmetlenséget okozhat az elmozdulás.

Erre megoldás lehet a mini implantátum behelyezés, amelyhez patenttal rögzül a fogsor, ezzel megakadályozható az elmozdulás.

Részleges fogsor:

Részleges fogpótlásról akkor beszélünk, amikor a fogívben nincs teljes foghiány, viszont a megmaradt fogak száma nem elég, hogy fix pótlásokat készíthessünk. A legtöbb esetben az elülső fogak megvannak, a hátsók nincsenek, tehát nem lehet hídpótlást készíteni, mert nincs meg a két pillér, hátul nem tudna mire támaszkodni.

Műanyag fogsor, mely a meglévő fogakhoz kapoccsal csatlakozik. Viszont ekkor a rágóerő 100%-ban az ínyt terheli, mely súlyos csontvesztést okoz, nehezítve a későbbi fogpótlások sikerességét.

Kombinált részleges fogsor

Kombinált fogpótlásnak nevezzük az olyan pótlásokat, amelyek tartalmaznak fixen bennmaradó és kivehető részt is.

A legkorszerűbb megoldás a részleges foghiányok megoldására (ha a páciens implantátumot nem szeretne), mert a terhet nemcsak a csont, hanem a fogak is viselik.

Itt a meglévő fogakat (vagy egy részüket) koronával kell ellátni, melyet beragasztunk, tehát ez a fix része a fogműnek, nem kivehető.

Ehhez csatlakozik a kivehető rész, mely szorosan összekapcsolódik a fix résszel, láthatatlanul.

Előnye, hogy könnyen megszokható, mert egyáltalán nem mozog, láthatatlan és a száj terhelése is eloszlik a fogak és az íny között.