Szájsebészet

Napjainkban a hiányzó fogak pótlása implantátum (műgyökér) beültetésével is lehetséges, így a páciensek ép fogainak lecsiszolása nélkül vagy akár olyan esetekben is készülhet rögzített fogpótlás ahol a maradék fogak száma és elhelyezkedése ezt már nem teszi lehetővé.

Mi is az az implantátum?

A fogászati implantátumok olyan titánból vagy cirkóniumból készített csavarok, melyeket a későbbi fogpótlás rögzítése céljából ültetünk be az állcsontokba.

Hogyan történik a beavatkozás?

Első alkalommal egy konzultáció szükséges, ahol megbeszélésre kerülnek a készíthető fogpótlási lehetőségek, azok előnyei, hátrányai, várható költségei.
Az implantációs műtét előtt (mint minden műtét előtt, de itt kiemelt fontosságú) a fogkő eltávolítása, másnéven a depurálás. A rendelőnkben a dentál higénikius kolléganők minden fogról eltávolítják a lepedéket, fogkövet, a felületeteket simára polírozzák, illetve segítnek betegeinknek a helyes fogmosási technikát elsajátítani. Ezt követően a szuvas fogak ellátása, az esetlegesen szükséges gyökérkezelések megkezdődnek, illetve a menthetetlen fogak eltávolításra kerülnek.

Az implantációs műtét megtervezéséhez elengedhetetlen egy fogászati CBCT felvétel, mely segítséget nyújt a beültetendő implantátum méretének meghatározásában, annak helyéről, az adott csontmennyiségről, illetve anatómiai képletekről.

A beavatkozások helyi érzéstelenítésben történnek. Az ínyen kicsi metszést ejtünk, majd a csontról az ínyt a csonthártyával együtt leválasztjuk. A csontba speciális fúrók segítségével kialakítjuk az implantátum üregét folyamatos fiziológiás-sóoldatos hűtéssel. Ezt követően behelyezzük az implantátumot és az ínyt fölötte szorosan varratokkal rögzítjük.

A műtét után 1-2 héttel történik a varratszedés. Ezt követően legalább 3 hónap szükséges, míg az implantátum a csontba megfelelően rögzül.
A gyógyulási idő letelte után következik az implantátum megnyitása, mely során egy megfelelő méretű ínyformázó behelyezése történik. Ezt az ínyformázó csavart az íny körülnövi 1-2 hét alatt, mely után történik a lenyomatvétel.
Ezt követően az elkészült vázat bepróbáljuk, a pontos illeszkedés ellenőrzése után a fogszín meghatározása történik.
A pótlás végleges átadása előtt még egy alkalommal ellenőrizzük a készült munkát, igény esetén a fogszín még változtatható minimális mértékben ekkor. Majd az egyedileg készített implantátum fejre csavarral vagy fogászati cementtel rögzítjük az elkészült fogpótlást.