Gyökérkezelés

A fog anatómiája

A fog külső része a zománc, alatta a dentin található, majd a fogbél tölti ki a gyökereket, melyek idegekből és erekből állnak. A fog koronai része a szájban szabad szemmel is látható, a gyökerek pedig az íny alatt a csontban vannak.

A fog összetétele - gyökérkezelés 1-es kép

Az elől található fogak általában egy gyökerűek, az oldalsó kisőrlő fogak két gyökerűek, a hátsó őrlő fogak általában három, de lehetnek akár négy vagy öt gyökerűek is.

Fogszuvasodás

A fogszuvasodás egy olyan folyamat, mely a fogak kemény szöveteinek a roncsolódásával jár és a felszín felől a fog belseje felé halad. Általában az őrlőfogak nehezen tisztítható barázdáiban kezdődik (ezért nagyon fontos, hogy gyerekeknél a frissen kibújó maradó fogak barázdáit lezárjuk és megakadályozzuk a további szuvasodást), de kialakulhat a fogak egymással érintkező oldalain és egyéb, a szájjal érintkező területeken is.

A fogszúvasodás folyamat - gyökérkezelés 2-es kép

Mikor szükséges gyökérkezelést végezni?

Amikor a fogszuvasodás a zománcon áthatolva eléri a dentin réteget, akkor általában csak hideg-meleg érzékenység tapasztalható, ekkor fogtöméssel megmenthető a fog. Bár sok esetben előzetes fájdalmas tünetek megjelenése nélkül is kiderülhet, hogy a fogbél már érintett, így szükségessé válhat a gyökérkezelés. Ekkor nem végezhető már egyszerű fogtömés.

Ha a szuvasodás eléri a fogbelet, a baktériumok behatolnak a mélyebb rétegekbe és fogbélűri gyulladást okoznak. Ekkor általában már spontán, minden inger nélküli fogfájás is jelentkezik, sőt kopogtatásra is érzékeny a fog, az arc akár be is dagadhat. Ez esetben már elkerülhetetlen a gyökérkezelés. Előfordulhat az is, hogy panasz nélkül éri el a szuvasodás a fogbelet, elhalnak a csatornában lévő erek, idegek és kialakul a fertőzés következtében (röntgen felvételen is látható) gyökércsúcsi elváltozás (gócos fog). Ez sok esetben szakszerűen elvégzett gyökérkezeléssel gyógyítható.

A gyökérkezelés tulajdonképpen a fertőzött fogbél eltávolítása, a csatorna falának reszelése, tisztítása, fertőtlenítése.

A gyökérkezelés lépései - gyökérkezelés 3-as kép

Milyen tünetek jelezhetik, hogy gyökérkezelésre van szükség?

Néha előfordulhat, hogy akkor is gyökérkezelésre van szükségünk, ha ezt korábban semmilyen tünet nem jelezte, de általában jellemző és jól felismerhető jelei vannak a probléma kialakulásának.

 • Fogfájás jelentkezése evés közben vagy nyomás hatására
 • A fogak elszíneződése
 • Kiütések megjelenése az ínyen
 • Fájdalom vagy érzékenység meleg vagy hideg hatására
 • A fogat körülvevő íny duzzanata, sorvadása

Milyen kezelés ajánlható a gyökérkezelés helyett?

Általában a gyökérkezeléshez olyan problémák vezetnek, melyek más módon nem megoldhatóak a fog megtartása mellett. Csak a fog eltávolításával kerülhető el a gyökérkezelés, amelyet így komplikáltabb és költségesebb fogpótlással kell helyettesíteni.

A gyökérkezelés menete

 1. Röntgen felvétel készítése.
 2. Helyi érzéstelenítés (elhalt fogaknál nem minden esetben).
 3. A szuvas részek eltávolítása és a gyökérbemenet megkeresése.
 4. A fogbél óvatos eltávolítása speciális eszközökkel, majd a csatorna falának reszelése (kézi és gépi módszerrel), fertőtlenítése, szárítása.
 5. A következő lépés a csatorna állapotának függvénye.
  1. Ha a csatorna fertőzött volt, akkor a fertőtlenítés és szárítás után gyógytömés kerül a gyökércsatornába, a fog koronai részébe pedig ideiglenes tömés. A továbbiakban még szükség lehet a csatorna újbóli tisztítására és gyógyszeres lezárásra, tehát ez a kezelés ismétlődhet.
  2. Ha a szuvasodás éppen elérte a gyökércsatornát, és még nem fertőződött a fogbél, akkor a gyökérbe akár azonnal végleges tömés készülhet. A koronai részbe ekkor is ideiglenes tömés kerül.
 6. A végleges gyökértömés elkészítése. A koronai részbe ideiglenes tömőanyag kerül, mert a gyökértömő anyag nem szilárdul meg azonnal, és a végleges tömést csak teljesen nedvességmentes fogba lehet tenni. Ekkor már nem szükséges érzéstelenítő sem, mert már nem élő fogról van szó és fájdalmatlan a kezelés.
 7. A már gyökértömött fog koronai részének ellátása fedőtöméssel, koronával.

Gyökértömés után

Tudni kell, hogy gyökértömés után (akár végleges, akár ideiglenes) pár napig fájdalom léphet fel, mert a gyökércsúcson túl (ami elérhetetlen terület) maradhatnak kórokozók és ez panaszokat okozhat, de ez általában néhány nap múlva elmúlik.

Sajnos nem mindig sikeres a gyökérkezelés (de érdemes megpróbálni, hiszen ez az utolsó lehetőség a fogunk megtartására), aminek különböző okai vannak:

 • Erősen fertőzött fog, mely a fog körüli csontban is okozott már gyulladásos folyamatokat.
 • Anatómiailag olyan ferde, vagy görbe csatorna, mely nem átjárható, így nem készülhet csúcsig érő gyökértömés, ami előfeltétele a tökéletes gyógyulásnak. Bár a mai modern gépi tágítókkal egy bizonyos mértékig ezen is tudunk segíteni.

Fogászati ellenőrzés - gyökérkezelés 4-es kép

Jó tanácsok

 • A fogakat ajánlatod félévenként ellenőriztetni, mert ameddig egy szuvasodás még nem okoz panaszt, addig nagy valószínűséggel egy egyszerű tömés készítéssel orvosolható a probléma gyökérkezelés nélkül.
 • Ne halogassa akkor sem, ha “csak néha fáj, de elmúlik”. A fog érdekes tulajdonsága, hogy ha begyulladt a fogbél, akkor az pár napon belül elhal és nem feltétlenül okoz többet panaszokat. Tehát, nem lehet bízni abban, hogy “minden rendben van, ha már nem fáj”, mert a fog körüli csontban továbbterjed a fertőzés, és akár cisztát is okozhat, amit már csak műtéttel, vagy foghúzással lehet megoldani.
 • Beütötte valamilyen baleset során a fogát?
 • Ütés következtében ugyanaz a fogbél elhalás következhet be, mint a szuvas fognál. Panaszt nem okozva alakulhat ki csontelváltozás, még akkor is ha látszatra egészséges fogról van szó. Ezeket a fogakat általában szükséges gyökérkezelni, az elváltozás könnyen gyógyulhat, ha még időben történik. Tehát, ilyen baleset után ellenőriztesse a fogat röntgen felvétellel!
 • Kérjen tanácsot a fogápolással kapcsolatban! Ha hozzánk eljön, akkor nálunk nem szükséges külön kérni, mert pácienseink érdekében nagy súlyt helyezünk a szájápolásra.
 • Kérjen időpontot most online vagy hívja az oldal tetején feltüntetett telefonszámunkat!

Gyökérkezelés angol videó