Hasznos tanácsok

Helyes táplálkozás és a fogszuvasodás

A fogszuvasodás kialakulása szempontjából nem az elfogyasztott cukor mennyisége, hanem a gyakorisága a döntő. Kerüljük a cukortartalmú ételeket és italokat a főétkezések között, édességeket kizárólag közvetlenül a főétkezések után fogyasszunk!

Két főétkezés között lehetőleg zöldséget, gyümölcsöt, sajtot, tejet vagy joghurtot együnk!

A foglepedék

A fogak felszínét ragadós, filmszerű anyag, az úgynevezett foglepedék borítja, melynek főbb alkotóelemei a nyál, a baktériumok, az ételmaradékok és egyéb, nyálban oldott anyagok.

A fogfelszínen tartósan jelen levő lepedék savképző baktériumai felelősek a fogszuvasodás kialakulásáért.

Az ínyszélen található lepedék baktériumai ínygyulladást okoznak. A foglepedék kizárólag mechanikus tisztítással, azaz fogkefe és fogkrém segítségével távolítható el, de pár óra múlva újraképződik, ezért van szükség az állandó, rendszeres fogmosásra.

Szájápolási tanácsok

Fogaink épségének, szépségének megőrzése érdekében a jó szájhigiéne, a helyes táplálkozás, a rendszeres ellenőrző vizsgálatok mellett az egyik legfontosabb a helyes fogmosási technikák elsajátítása.

A jól alkalmazott fogmosási alapelvek betartásával csökkenthetjük a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, ezen kívül lassíthatjuk a fogkőképződést. A fogmosás elsődleges célja a foglepedékek alapos eltávolítása. A lepedék a nehezen megközelíthető helyeken is könnyen felhalmozódik, ami számtalan problémát okozhat. A szuvasodás, íngyulladás, ínyvérzés, fogágy betegségek, mind a bakteriális fog lepedékek helytelen eltávolításából eredhet.

Naponta legalább kétszer (reggel és este) javasolt a fogmosás, melyet étkezés után ne azonnal, hanem minimum fél óra eltelte után végezzük, mert az evés utáni savas közegben a fogzománcot károsíthatjuk.

A kisgyermekek tejfogainak tisztán tartása a maradó fogak egészségének biztosítéka, melyet lehetőleg szülői segítséggel végezzenek. Játékosan kell a kicsiket a fogkeféhez szoktatni, erőltetni semmiképpen nem célszerű, nem baj, ha nem tökéletes a fogmosás, a lényeg a rendszeresség, a technika pedig később tökéletesedik.

Lehetőleg alacsony dörzsanyag tartalmú fogkrémet válasszon!

A fogközökben megbúvó ételmaradékokat fogköztisztító kefével ajánlott eltávolítani. A plakk (lepedék) eltávolítása leghatékonyabban az új generációs fogköztisztító kefékkel lehetséges, amelyek egyszerűen és gyengéden tisztítanak. Mindennapi használatukkal néhány nap alatt egyértelműen csökkenthető az ínyvérzés és a kellemetlen lehelet.

Alaposan mossa meg a fogak külső, belső és rágófelszíneit, ügyeljen a fognyak-ínyszél határának tisztán tartására is. A tömött fogak és a fogpótlások (koronák, hidak) tisztítása is rendkívül fontos a tömések, pótlások mellett kialakuló másodlagos fogszuvasodás és ínygyulladás megelőzése miatt.

Rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálat!

Rendszeres fogorvosi ellenőrző vizsgálat legalább hathavonta!
Az ellenőrzést már az első tejfogak megjelenésekor el kellene kezdeni, így nemcsak a kezdeti kóros elváltozások fedezhetők fel és gyógyíthatók, hanem a gyermekek fogorvostól való szorongása is elkerülhető.

A fogszuvasodás és az íny betegségeinek korai kezelése, valamint a rendszeres fogorvosi tisztítás a szájüreg egészségének megőrzését segíti elő gyermek- és felnőttkorban egyaránt.

Idősebb korban, fogsorviselés esetén is fontos az állandó ellenőrzés a protézis alatti szájnyálkahártyán előforduló fertőzések és más elváltozások korai felismerése és kezelése érdekében.

Elektromos fogkefe

A megfelelő fogmosáshoz az is elengedhetetlen, hogy jól válasszunk fogkefét. Egyre több fogorvos javasolja az elektromos fogkefe használatát, leginkább azért, mert hatékonyabbak és könnyebb őket használni.

Az elektromos fogkefék egyes fajtái 3 dimenzióban működnek, amely oszcilláló-körkörös és pulzáló mozgás kombinációjára épülő technológiát alkalmaz. Ha elektromos fogkefével mosunk fogat, nem kell külön sikáló mozgást végeznünk, mindössze a fogainkra kell helyeznünk és végigvezetni a fogak mentén.

Azon kívül, hogy hatékonyabb a lepedék eltávolítás, kevesebb fogkő tud rakódni a fogakra.

A fogmosás mellett ne feledkezzünk meg a nyelv tisztításáról sem, ahol az apró repedésekben rengeteg lepedék és baktérium húzódhat meg. Erre különböző nyelvtisztítók is rendelkezésre állnak, egyes elektromos fogkefék tartozékként is tartalmazzák, de külön is beszerezhető.

Sokan nem tudnak eligazodni a bőséges szájápolási eszközök nagy kínálatában, ezért rendelőnkben a tájékoztatás mellett, nagyon kedvező áron megvásárolhatja ezeket.

Kérje fogorvosaink és dentalhigiénikus munkatársaink segítségét, szívesen megtanítjuk a helyes fogápolási technika elsajátítását.

Hogyan kerülhetem el a fogszuvasodást és a fogaim elveszítését?

A megoldás: alapos és rendszeres fogmosás!
– minden reggel és minden este (lefekvés előtt), lehetőség szerint délben (evés után fél órával) is
– a fogmosás 3 percig tartson, és legyen nagyon alapos (ne hanyagoljuk el, ne kapkodjuk el)
– a helyes technikát alkalmazzunk (Bass-technika: 45 fokos szögben tartott fogkefénket félig az ínyre, félig a fogra helyezzük, és minden ponton 15-20 darab lágy, körkörös mozgásokkal végzünk)

A fogmosás helyes technikája

A fogmosás helyes technikája

Így fogselymezz, ha fogaid felszínéről el akarod tüntetni a lepedéket!

 • Tépj le egy 40-50 cm hosszú szálat, és tekerd fel az ujjadra a fogselymet,
 • Fogj rá a kifeszített szálra a mutató- és hüvelykujjaddal, ezáltal ugyanis precíz és erős tartás csak biztosítható,
 • Óvatosan pattintsd be a fogaid közé a szálat,
 • A fogselymet a fog oldalsó felszínére szorítsd rá, és egy határozott mozdulattal dolgozz (elég egyszer, semmi esetre se “reszelj”, mert azzal megsérted az ínyt),
 • Mindig tiszta fogselyemrészt használj, ahogy haladsz egyik fogról a másikra.
Így használd a fogselymet

Így használd a fogselymet

További kérdése van hozzánk?

Nyitvatartás és elérhetőségeink:
 • Hétfő: 13:00-20:00
 • Kedd - Csütörtök: 08:00-20:00
 • Péntek - Vasárnap: Zárva
 • Telephely cím: Budapest (Zugló - Bosnyák tér) Szugló utca 78. - Közvetlenül a Nagy Lajos Király útjánál
 • Email: info@dentabo.hu
 • Tel: +36 (1) 363 27 34, +36 (20) 957 5386
 • Kérjük írja meg nekünk azt is, hogy mely napszakban lenne megfelelő az Ön számára a kezelés, valamint, hogy melyik kollégánkhoz szeretne jelentkezni a kezelésre.
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.