Esztétikai fogászat

Az emberek számtalan okból fordulhatnak az esztétikai fogászathoz. A leggyakoribb ok, hogy bátrabban szeretnének mosolyogni. Egyesek csupán fiatalodni szeretnének, és az esztétikai fogászat segítségével “visszafordítani” fogaik természetes öregedését. A többség azonban nincs megelégedve fogai esztétikumával, színével, formájával, méretével, és egy életen át szebb mosolyról álmodoznak.
Szerencsére a mai modern fogászat számos megoldást kínál az önfeledten mosolyogni vágyó pácienseknek.

Amalgám tömések cseréje

Évtizedek óta vita folyik az amalgámtömés egészségre ártalmas volta miatt. Nagyon sok cikk megjelent pro és kontra, az Egyesült Államokban egy időre ki is tiltották. Mindenesetre, ha felmerül egy anyaggal szemben a gyanú, hogy esetleg ártalmas, akkor az elég okot ad arra, hogy az ember ne tűrje a szájában ezt az anyagot. Főleg, mert tudjuk, hogy milyen jó a vérellátása a száj nyálkahártyájának, tehát igen könnyen felszívódik onnan bármilyen káros anyag.
Ezen kívül helyi reakciókat is kiválthat.
(Allergia vizsgálat végezhető ha a panaszok indokolják).

Betét ( inlay)

A fogkorona nagy részét érintő szuvasodások kezelésekor, régi nagy tömések cseréjekor esetenként annyira kevés egészséges foganyag marad, hogy a fogat már nem lehet töméssel helyreállítani. Ebben az esetben tartós megoldást jelenthet az ún. betét készítése. Ez lényegében egy olyan tömés, amit a fogtechnikus készít el lenyomat alapján, a fogorvos pedig beragasztja. Előnye, hogy helyreállítható a fog anatómiai formája, a meggyengült fogat védi az őt érő erőhatásokkal szemben. A betéteket aranyból vagy esztétikus (fogszínű) anyagból készítjük.

Kompozit héj

Sérülés, rendellenes fogkopás vagy zománchiba okozta esztétikai rendellenességek jól korrigálhatók direkt héj készítéssel, mely egy ülésben történik és gyors megoldást nyújt a fog anatómiai formájának visszaállításához.
Súlyosabban károsodott fogak felépítése is történhet ilyen módon, esetleg csap beépítéssel kombinálva.

A fogak közötti rést is el lehet tüntetni.