Fogkőeltávolítás

Tudnivalók a fogkőeltávolítás folyamatáról:

Ínygyulladás

Az egészséges fogíny nem vérzik. Az ínygyulladás első jele, ha a fogmosás során az íny vérezni kezd, majd később pirossá és duzzadttá válik. Az ínygyulladás ebben a szakaszában még nem jár fájdalommal, és általában nem is tudatosul. Amennyiben az irritált fogínyt nem kezeljük, elkezd visszahúzódni, kialakul az ínysorvadás. A fog és az íny között lévő kötőszövet elpusztul, kis tasakocska alakul ki a fognyak és az íny között. Amennyiben nem teszünk ellene semmit, a gyulladás egyre mélyebbre és mélyebbre terjed, a fog fokozatosan meglazul, és végül ki is eshet.

A fogkő keletkezése

A szájüregben lévő sokféle anyag rárakódhat a fogfelszínre. Ezek lehetnek puhák, szilárdak, átlátszóak, színesek. Jelentőségüket az adja, hogy fontos szerepet játszanak a fogágy betegségeinek kialakulásában. A fogakon megtapadó lepedék a nem megfelelően tisztított fogfelszíneken, fogműveken képződik. Fő tömegét baktériumok alkotják. Ha ez a lepedék kalcifikálódik (kálcium-karbonát – mészkő rakódik benne le), kialakul a kemény képződmény, a fogkő. A különféle festékanyagok (pl. kávé, tea, kóla, dohányzás) elszínezheti a fogakat, és a fogkövet is. A fogkő az íny felett és az íny alatt helyezkedhet el. Legnagyobb mennyiségben a nagy nyálmirigyek kivezető nyílásaival szemben képződik.

Fogkőeltávolítás

Az egyik legkellemetlenebb, és mégis mindennapos jelenség a fogíny gyulladása. Annak ellenére, hogy mindennapos, sajnos a legtöbb ember semmit sem tud arról, hogy miképp is tudja megelőzni, vagy ha már kialakult, mi módon tudja megszűntetni. Munkám során nap mint nap találkoztam olyan esettel, amikor a gyulladás már olyan szintet ért el, hogy a fogat nem lehetett megmenteni.
Annak érdekében, hogy minél kevesebben kerüljenek ilyen helyzetbe, bemutatom, hogy miként lehet megelőzni a fogínygyulladást, vagy ha már létrejött, akkor lehet felismerni és egyszerűen kezelni.

Alapvető kezelési eljárás, amelyet leggyakrabban alkalmazunk ínygyulladás és a fogágybetegségek gyógyításában, a fogkő eltávolítás (depurálás). Segítségével eltávolítjuk a lepedéket, fogkövet, egyéb lerakódást, színezéket. A beavatkozást ULTRAHANGOS FOGKŐ ELTÁVOLÍTÓ eszközzel végezzük.
A gép a kristály által keltett rezgések segítségével, gyorsan és hatékonyan távolítja el a lerakódásokat.

Ha ez nem történik meg rendszeresen, akkor először csak ínygyulladás alakul ki, majd a gyulladt íny egy idő után visszahúzódik, és a gyulladás ráterjed a csontra, ekkor már meglazulnak a fogak is.

Mozgó fogak megerősítése

Magyarországon a fogágybetegség népbetegségnek számít. Ha a fogköveket nem távolítjuk el időben, akkor azok egyre nagyobb méretűek lesznek és elpusztítják a fogakat tartó és támasztó csontot, emiatt a fogak mozogni kezdenek. Ennek tipikus és gyakori példája az alsó metszőfogak meglazulása. Ha nem avatkozunk be időben, akkor a fogakat elveszítjük.

Mit tehetünk, hogy a fogak hosszú távon megmeneküljenek a kihullástól?

Mit tehet Ön?

 • Új szájhigiénés szokásokat sajátít el
 • Új szájhigiénés eszközöket használ
 • 3 havi rendszerességgel megjelenik kontrollon

Mit tehet a fogorvos?

 • Eltávolítja a fogköveket
 • Tökéletesen simára polírozza a fogakat
 • Professzionális szájhigiénés tanácsokat ad
 • A fogak belső felszínére vékony, de igen szívós, folyékony tömőanyaggal átitatott
 • rostos szalagot ragaszt

Miért jó a szalag?

 • A szalag merevíti a mozgó fogakat, így helyreáll a rágófunkció
 • A szalag esztétikus, kívülről nem látszik
 • Évekkel megnyújthatjuk a fogak életét