Gyakran ismételt kérdések

Milyen gyakran ajánlott fogorvosi kontroll vizsgálatokon részt venni?

Ahhoz, hogy az esetleges fogbetegségek időben felfedezésre, kezelésre kerüljenek, félévente ajánlott a kontroll vizsgálatokon való részvétel. Ez egy olyan időintervallum, ami alatt, ha ki is alakul valamilyen fogászati probléma, az még időben és megfelelően orvosolható. Leggyakrabban az időben el nem kezdett kezelések miatt alakul ki fájdalmas fogászati probléma.

Mit érdemes tudni a foghúzásról?

Kihúzásra menthetetlen fogakat ítélünk, vagy olyanokat, melyek akadályozzák az egészséges foghelyzet kialakítását fogszabályozáskor.

Foghúzás teljes érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik. Mindig figyelembe vesszük a páciens egészségügyi, illetve lelki állapotát, és csak akkor távolítunk el a fogat, ha arra minden körülmény alkalmas.

Mire kell még odafigyelni a foghúzást követően?

A foghúzás mindenképpen trauma a fogat körülvevő ínynek, csontnak, idegeknek, ezért a foghúzás után, mikor az érzéstelenítő hatása múlik, jelentkezhet utófájdalom. Ennek enyhítésére fájdalomcsillapítót szoktunk javasolni, illetve nyugodtan lehet – szigorúan kívülről – jegelni a húzás helyét.

Mi történik, ha foghúzás után egyre erősödik a fájdalom?

Az erősödő fájdalom oka leggyakrabban az, hogy a sebet kitöltő vérdugó valamilyen oknál fogva kimozdult, és 2-3 nap alatt a szájban lévő baktériumok felülfertőzik a sebet. Ilyenkor minél hamarabb érdemes felkeresni fogorvosát, aki mechanikusan kitisztítja a sebet és lézeres fertőtlenítést végez.

Mitől törhet le a fogunk?

Egy fog több okból is letörhet.

Előfordulhat, hogy a fogak falai meggyengülnek a szuvasodás miatt.

Leggyakrabban viszont a gyökérkezelt kis és nagyőrlő fogak törnek le, mivel ezeknek a fogaknak már nincsen keringése, rideggé válnak, gyakran hatalmas tömés van bennük, nagy rágóerőnek vannak kitéve.

Ritkán van olyan eset is, mikor a harapás természetellenes helyzete gyakorol túl nagy erőhatást a fogra.

Milyen problémákhoz vezethet egy letört fog?

Egy letört, éles fog akár komoly traumákat is okozhat a nyálkahártyán, nyelven, amely a folyamatos irritáció miatt nem tud begyógyulni.

A letört fog érzékeny is lehet vagy akár erős fájdalmat is okozhat, attól függően, hogy a törés mekkora területet érint.

A letört fogat minél előbb kezeltetni kell, megtalálva a megfelelő fogpótló megoldást.

Mit tud okozni a foghiány?

Amennyiben foghiány alakul ki, azt minél előbb érdemes pótoltatni, mert a hosszan fennálló foghiány sok problémát okozhat. A hiányt határoló fogak bedőlnek, vándorolnak, a hiánnyal szemben lévő fog/fogak pedig kiemelkednek a sorból, ezek pedig a rágófunkciót illetve a fog tartószöveteit is károsíthatják.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés célja az olyan fogak megmentése, melyek idegcsatornáját elérte a szuvasodás, vagy valamilyen oknál fogva elhalt a fog (ez lehet a szuvasodás következménye, vagy akár egy erős ütés is).

Volt idő mikor ezeket a fogakat kihúzták, ma már törekszünk ezek megmentésére.

A kezelés, érzéstelenítés mellett történik. Ilyenkor megfúrjuk a fogat, felkeressük a gyökércsatornákat, melyekből eltávolítjuk az ideget, ezután mechanikus és kémiai úton tisztítjuk, feltágítjuk a csatornákat, majd töméssel tartósan lezárjuk azt.

A gyökértömés nagy odafigyelést, pontosságot igénylő munka.

A gyökértöméssel ellátott fogakra hosszútávon mindenképpen koronát vagy betétet javaslunk.

Csak akkor kell gyökérkezelni egy fogat ha fáj?

Előfordul, hogy a fogbél tünetek nélkül elhal – szuvasodás, mély tömés, vagy trauma hatására – ilyenkor azonban az elhalt fogbél veszélyes gyulladások táptalaja lehet, ezért az ilyen fogak kezelése is indokolt.

Friss gyökérkezelés után miért fáj a fog?

Gyökérkezelés során a fogorvos feltárja az adott fogban lévő gyökércsatornákat, tisztítja, fertőtleníti és a gyökértöméssel lezárja azt, hogy a baktériumok ne jussanak a szövetek közé.

A gyökértöméssel el kell érni a foggyökér csúcsát, különben feltáratlan területek maradnak a csatornában, melyben baktériumok, elhalt szövetek lehetnek. A gyökérkezelés nagy odafigyelést és pontosságot igénylő feladat. A beavatkozás utáni fájdalomnak több kiváltó oka is lehet.

 • A gyökérkezelés során a gyökérkezelő tű elérheti a foggyökér csúcsát, mely átmeneti ráharapási érzékenységet okozhat a beavatkozás utáni napokban. Ez a típusú érzékenység napról napra csökkenő jellegű.
 • Amennyiben már gyulladt fogon történt a beavatkozás, akkor is teljesen normális a pár napig tartó átmeneti érzékenység, addig míg a gyulladás teljesen feltisztul a gyökércsúcsa körül.
 • Bonyolult anatómiai szerkezetű fognál előfordul, hogy nem sikerül az összes csatornát, elágazódást feltárni, vagy nem sikerül a csatornát teljes hosszában letömni, így maradnak olyan csatornák vagy csatornarészek, melyekben továbbra is baktériumok vannak. Ezek a baktériumok pedig továbbra is toxinokat termelhetnek, melyek fenntarthatják a gyulladást.

Amennyiben a gyökértömést követően napokig fennálló, erősödő fájdalma van mindenképpen keresse fel fogorvosát !

Miért kell röntgent készíteni a beavatkozás előtt?

A panoráma röntgen a fogászat minden területén nagy segítséget nyújt a diagnosztikában.

Manapság már a kis sugárterhelés miatt szinte minden beavatkozás előtt készítünk röntgenfelvételt.

Szájsebészeti beavatkozások, foggyökér beültetés, fogszabályozás, góckutatáskor nélkülözhetetlen a megfelelő fogorvosi ellátáshoz.

Fontos, hogy a panoráma röntgenfelvétellel nem helyettesíthető a kis fogászati röntgenfelvétel, mellyel csupán 1-2 fogat vizsgálunk.

Panoráma röntgenkészülékkel teljes szájfelvételt tudunk készíteni, melyen láthatóak az arc-melléküregek, ciszták illetve a kóros nem odaillő képletek. Mérések végezhetők rajta, a csontot illetve a csontban lévő fogak gyökereit is vizsgálhatjuk.

A fogászati röntgengépek kis dózisú radioaktív sugárzást bocsátanak ki. Ezeknél a korszerű gépeknél a sugár mennyisége olyan elenyésző, hogy a sugárterhelés szinte mérhetetlen.

Van-e olyan rágcsálnivaló, ami nem káros a fogaimra?

Néhány rágcsálnivaló, ami jót tesz a fogaknak 😉

Összegyűjtöttünk pár olyan egészséges finomságot, melyek gyorsan enyhíthetik az édesség vagy a finom ízek iránti vágyunkat, azonban nem hizlalnak és fogainkat sem rontják el:

 1. Dió
 2. Joghurt
 3. Sárgarépa
 4. Szárzeller
 5. Gyümölcsturmix
 6. Tökmag
 7. Főtt tojás
 8. Szőlő
 9. Sajt
 10. Étcsokoládé

Miért rontja el a fogkrém minden másnak az ízét?

A fogkrém összetevőinek mellékhatása – amik a fogkrém habosodásért felelnek-,  hogy tompítják az édest érzékelő ízlelőbimbókat. Emelet a szánkban amúgy jelenlévő, a keserű ízérzékelést tompító foszfolipideket elpusztítják, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy az amúgy fantasztikus ízű almalé vagy narancslé egy ideig borzasztóan keserűnek fog tűnni.

Mi a demineralizáció?

Demineralizáción a fogzománcban levő ásványi anyagok sav hatására történő leépülését értjük; ennek egyik következménye a fogak érzékennyé válása, de a fogszuvasodással is összefüggésbe hozható.

Mik a dentincsatornák?

A dentin (fogállomány) nem más, mint a fog csontszerű, kemény szövete, amelyet finom csatornák szőnek át. Ha egészséges a fog, akkor a fogíny és a fogzománc védi a dentint. Ha viszont az íny lehúzódik a fogról (például betegség következtében), szabaddá válik a fognyak. Ilyenkor semmi sem védi a dentincsatornákat, és a külső ingerek (hideg, meleg, édes, savanyú) akadálytalanul eljuthatnak közvetlenül a fogidegig, fájdalomérzetet gerjesztve.

Mi érdemes tudni a fluorid/nátrium-fluoridról?

A fluorid a legfontosabb fogszuvasodás elleni hatóanyag, szinte minden fogkrémben megtalálható. Fokozza a fogzománc savakkal szembeni ellenálló-képességét és gátolja a veszélyes plakkbaktériumok anyagcseréjét. Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy a fluoridtartalmú fogkrémek használata 20-40 százalékkal csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. Az ajánlott fluoridkoncentrátum mértéke: 6 éves kortól 1.000-1500 ppm, 6 éves kor alatt: 500 ppm.

Mi a fogelszíneződés?

A fogakat vékony, láthatatlan réteg borítja. Ha proteinek, szénhidrátok, kalcium vagy pigmentek telepednek meg rajta, a fogak elszíneződnek. Ilyen anyagokat tartalmaz többek között a kávé, a tea, a dohány, a vörösbor, a gyógyszerek egy része stb. A nem kielégítő szájhigiénia illetve a fogak sérülései szintén okozhatnak elszíneződést. Ezek az elszíneződések nem jelentenek veszélyt magára a fogra, de esztétikai okokból megszüntethetők.

Mi a fogkő?

A fogkő kemény ásványi anyagok lerakódása a fogakon. Akkor alakul ki, ha nem távolítják el a foglepedéket, és abba így be tudnak épülni az ásványi anyagok. A lepedéken már 24 óra elteltével megindul a meszesedés folyamata. Az így kialakult fogköveket célszerű rendszeresen eltávolíttatni a fogorvosunkkal.

Mi a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás úgy alakul ki, hogy a szájüregben levő mikroorganizmusok savakká alakítják az ott található szénhidrátokat, legtöbbször cukrot. Az így létrejött savak megtámadják a fogzománcot és a fogak demineralizációjához vezetnek, aminek az első jele, hogy fehér, mészszerű foltok keletkeznek a fogakon. Ebben a stádiumban a táplálkozási szokások megváltoztatásával, hatékonyabb szájhigiéniával és fokozott fluoridbevitellel még megállítható a demineralizáció és elősegíthető az ásványi anyagok visszaépülése. Ha viszont nem teszünk ellene semmit, bekövetkezik a szuvasodás.

Mi a gingivitis?

A gingivitis a fogínygyulladás szaknyelvi elnevezése. Akkor alakul ki, ha a plakkbaktériumok anyagcsere-termékei megtelepednek a fogíny szegélyén. Ezek az ún. toxinok idézik elő a fogíny gyulladását, ami vöröses elszíneződéssel és duzzanatokkal jár. Gyakori kísérőjelenség az érintés hatására fellépő vérzés és fájdalom. A gyulladás megszüntetéséhez a bakteriális lepedéket kíméletesen el kell távolítani a fogíny pereméről. Erre a legalkalmasabb eszköz egy lágy, puha fogkefe együttesen alkalmazva egy jól tisztító, antibakteriális fogkrémmel és egy antibakteriális szájöblítő oldattal.

Mre jó a kálium-klorid?

A kálium-klorid védőburkot képez a fogideg körül, és megnyugtatja azt.

Mi a parodontitis (vagy parodontosis)?

A parodontitis a fogágy (parodoncium) gyulladásos megbetegedése. A kór egyre súlyosabbá válását és az ezzel járó fokozatos csontleépülést csak professzionális parodontális kezeléssel lehet lassítani. Ide sorolandó a lepedék fogorvos által történő eltávolítása, illetve a rendszeres fogászati ellenőrzés. Ha viszont nem teszünk ellene semmit, előbb a fogíny jelentős mértékű visszahúzódásával, ezzel párhuzamosan a fogak egyre érzékenyebbé válásával, majd foglazulással, végül foghullással kell számolni.

Mi a plakk (foglepedék)?

A plakk a fogfelületen, a fogíny peremén és a nyelven lerakódó szívós, ragadós, bakteriális lepedék, amelyet a szájüregben levő ételmaradékok, sejtek, váladékok és mikroorganizmusok alkotnak. 1 mg-nyi plakk kb. 100-300 millió csírát, pl. baktériumot tartalmaz. Ezek savakat képeznek, és így főszerepet játszanak a fogszuvasodás, illetve a fogágygyulladás kialakulásában. Némely baktérium ragacsos anyagokat termel, amelyek megakadályozzák a plakk nyállal vagy öblögetéssel történő eltávolítását.

Mi a profilaxis?

A profilaxis jelen esetben a (fog)betegségek megelőzését jelenti. Legcélravezetőbb módja a jó szájhigiénia, a napi legalább kétszeri fogmosás, a fluoridok rendszeres használata és a fogorvos megfelelő időközönkénti felkeresése.

Mit értünk remineralizáció alatt?

Remineralizáción az ásványi anyagoknak a fog felső rétegeibe, illetve a dentin és a fogzománc demineralizálódott részeibe történő visszaépülését értjük. Mindez történhet a nyál vagy különböző anyagok, pl. fluorid segítségével, amely szinte minden fogkrémben megtalálható.

Mik azok a tisztítószemcsék

A korszerű fogkrémek 15-20%-ban tisztítószemcsékből állnak. Ezek parányi, vízben nem oldódó részecskék, amelyek segítenek eltávolítani a lepedéket a fogakról. A tisztítás ilyenkor nem vegyi, hanem mechanikai úton történik. A tisztítószemcsék mérete, keménysége és felülete különböző, ezek a paraméterek határozzák meg az abrázió mértékét. Az ideális fogkrém arról ismerszik meg, hogy jó hatásfokkal tisztít, miközben csak csekély mértékben koptatja a fogakat.

További kérdése van hozzánk?

Nyitvatartás és elérhetőségeink:
 • Hétfő: 13:00-20:00
 • Kedd - Csütörtök: 08:00-20:00
 • Péntek - Vasárnap: Zárva
 • Telephely cím: Budapest (Zugló - Bosnyák tér) Szugló utca 78. - Közvetlenül a Nagy Lajos Király útjánál
 • Email: info@dentabo.hu
 • Tel: +36 (1) 363 27 34, +36 (20) 957 5386
 • Kérjük írja meg nekünk azt is, hogy mely napszakban lenne megfelelő az Ön számára a kezelés, valamint, hogy melyik kollégánkhoz szeretne jelentkezni a kezelésre.
 • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.