Fogékszer

A fogékszer főleg fiatal hölgyek kedves mosolyának díszítésére szolgáló apró játékszer: kedvesen, vidáman megcsillanó kis strasszkő (általában Swarovski kristály) vagy egyéb, nemesfémből készített apró forma, melyet általában a felső metszőfogakra vagy a szemfogra ragasztunk.

Ha úgy dönt, hogy fogékszert szeretne, rendelőnkben ízlése szerint kiválaszthatja a különböző színű és nagyságú köveket, melyet pár perc alatt felteszünk.

A fogékszerekkel kapcsolatos kérdések:

Hogyan rögzítik a fogékszert?

A fogékszerek rögzítéséhez korábban egy apró bemélyedést csiszoltak a fog felszínébe, de szerencsére manapság erre már nincsen szükség, mivel a korszerű fogászati rögzítőanyagok segítségével a fogékszer a fog alakítása nélkül is tartósan rögzíthető. Az eljárás nagyjából negyed órát vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. A fogékszert leggyakrabban a 2-es kismetszőfogra helyezik fel, melynek teljesen tisztának és egészségesnek kell lennie. Műfogra vagy koronára általában nem illeszthető fogékszer. A kiegészítő rögzítése előtt a fogorvos megvizsgálja a harapást, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a fogékszer felhelyezés után nem fogja akadályozni a fogak illeszkedését. Ezután az érintett fogat és környékét megtisztítja a szennyeződésektől és a nyáltól, majd a folyékony ragasztóanyagot felviszi a fog felületére. A fogékszer elhelyezése után UV fénnyel megvilágítja a területet, melynek hatására a ragasztóanyag 10-20 másodperc alatt megszilárdul.

Mindenkinek felhelyezhető?

Általában szép, egészséges fogazaton mutat nagyon jól, koronázott fogra nem szoktunk tenni.

Technikailag a tökéletes tapadást akadályozhatja, ha a fog felszíne nagyon barázdált, de ez sem akadály, csak a fent maradás időtartamát rövidíti meg kicsit.

Ártalmas-e?

Nem ártalmas, sem anyagát tekintve, sem esetleges lepattanás utáni lenyelés esetén sem.

Kell-e a fogat fúrni felhelyezés előtt?

Nem szükséges, csak polírozni szoktuk a fogat, hogy szép tiszta felszínt kapjunk, ez semmilyen fájdalommal nem jár. Egy speciális ragasztóval tesszük fel a megfelelő előkészítés után.

Mennyi ideig marad fent?

Egyénileg változó, függ a harapási szokásoktól, tapadástól. Lehet akár egy hónap, akár pár év is.

Mennyi ideig garanciális?

Fél évig.

Hogyan tisztítsuk a fogékszert?

Általában a fogékszereket úgy alakítják ki, hogy csillogásukat és fényüket évek múltán is megtartsák, de a fogaknak természetesen ettől függetlenül rendszeres tisztításra van szükségük. Mivel a fogékszer környékén fokozott lehet a lepedékképződés, célszerű ezen a területen kiemelt figyelmet fordítani a szájhigiéniára. A mindennapos fogmosás mellett ajánlott az egycsomós fogkefe használata is, amely segítségével a fogékszer környezete hatékonyabban tisztítható.

Csak fogászaton helyezhető fel?

Igen, javasolt a szakszerű felhelyezés miatt. A fogorvosi rendelőben biztosítható a polírozás, a tökéletes szárítás és a speciális ragasztás, ami az ékszer élettartamát növeli.

Hogyan történik az eltávolítás?

Bármikor könnyen lepattintható, a fent maradó kis ragasztó polírozással eltüntethető, akár azonnal újabb választott ékszer helyezhető fel. A fogat semmi károsodás nem éri.