• 2016. augusztus 2.

Alkalmas vagy a fogfehérítésre? Segítünk eldönteni!

A fogak fehérségének kérdésével ma már napi szinten foglalkozunk, elég, ha a fehérítő hatású, mindennapos használatra kifejlesztett fogkrémekre gondolunk. Ha ezen túlmenően is szeretnénk biztosítani fogaik ragyogását, akkor dönthetünk otthoni módszerek vagy rendelői beavatkozások mellett. Legelőször azonban jelenlegi fogazatunk állapotát kell egy kicsit közelebbről megvizsgálni!

Mielőtt fejest ugranánk bármelyik fehérítő módszerbe, át kell gondolnunk, hogy a fogazatunk és az ínyünk milyen állapotban van, ez ugyanis a legjelentősebb tényező, ami meghatározza a fogfehérítés végső eredményét, valamint fogaink és ínyünk hosszú távú egészségét.

TÖKÉLETES ÁLLAPOTÚ FOGAZAT

Ha fogaink és ínyünk tökéletes állapotban van – és ezt szakember is alátámasztotta az elmúlt félévben –, akkor feltételezhetően nem érzékenyek a fogaink, nem vérzik a fogínyünk, azaz semmilyen szájüregi panasztól nem szenvedünk.

Ebben az esetben van a legkönnyebb dolgunk, hiszen dönthetünk otthoni módszerek és rendelői beavatkozás mellett is, ugyanis ínyünk és fogaink képesek ellenállni a fehérítés során használt kémiai szereknek.

Azonban egészséges fogak mellett is fontos a mérsékletesség, a túlzásba vitt fogfehérítés hamar okozhat szájüregi panaszokat.

ÉRZÉKENY FOGAK

A fogérzékenység kialakulásának több oka is lehet, például a fogzománc sérülése, a fogíny visszahúzódása vagy az érintett fog/fogak szuvasodása.

Ha fogérzékenységtől szenvedünk, először mindenképp kezeltessük a problémát, s csak utána vágjunk bele a fogfehérítő eljárásokba, ellenkező esetben tovább ronthatunk a helyzeten.

A rendelői fogfehérítő eljárást követően néhány napig amúgy is érzékenyek lehetnek a fogaink, az otthon használatos szereknél pedig előfordulhat, hogy a fogzománc és a fogíny látja kárát a szépészeti eljárásnak, főleg, ha nem tartjuk be a gyártó által javasolt instrukciókat.

TÖMÖTT, PÓTOLT FOGAK

Ha a mosolyunk látható, azaz esztétikai tartományában van fogtömésünk vagy fogpótlásunk, akkor először át kell gondolnunk, hogy vajon a fehérítő eljárás után nem fog-e a pótlás/tömés színe elütni az eredeti fogaink árnyalatától, a töméshez, koronához használt porcelán vagy kompozit ugyanis nem fog kivilágosodni a fogfehérítés után.

Ilyen esetben érdemes gyengédebb fogfehérítő termékeket (pl. fogkrémet, szájvizet) vásárolni, vagy professzionális rendelői beavatkozás mellett dönteni, hogy fogorvosunk gondoskodhasson a tömések/pótlások árnyalatának harmóniájáról.

GYÖKÉRKEZELT FOGAK

Általában a gyökérkezelt fogak egy idő után elkezdenek besárgulni, elszürkülni, ami esztétikai tartományban zavaró lehet.

Külön a gyökérkezelt fogat azonban csak rendelői körülmények között fehéríttethetjük hatékonyan, ezért mindenképp egyeztessünk szakemberrel.

SZUVAS FOGAK

A szuvasodásnak indult fogakat először kezeltetnünk kell, s csak utána vághatunk bele a fogsorunk fehérítésébe.

Mivel a szuvas fogak amúgy is okozhatnak panaszokat (fogfájás, fogérzékenység), nem érdemes tovább rontani a helyzeten a fehérítő eljárásokkal.

VÁRANDÓSSÁG

Várandósság vagy szoptatás idején kerülendők a fogfehérítő eljárások.

FOGFEHÉRÍTŐ ELJÁRÁSOK

Fogfehérítő fogkrém:

a legtöbb fogfehérítő fogkrém apró dörzsszemcséket tartalmaz, melyek finoman felpolírozzák a fogzománcot, eltávolítva a mikrorepedésekbe lerakódott
ételmaradékokat, lepedéket. Vannak olyan fogfehérítő fogkrémek is, melyek kémiai fehérítő összetevőket is tartalmaznak, ezek hatása általában látványosabb.

 Fogfehérítő szájvíz:

egyes forgalomban lévő szájvizeket kifejezetten a fogak fehérségének javítására, megőrzésére fejlesztettek ki, a kívánt hatás eléréséhez/fenntartásához rendszeres használatra lehet szükség.

 Fogfehérítő csíkok:

a fogfehérítő csíkok vagy tapaszok szintén kémiai fehérítő anyagokat tartalmaznak, használatuk látványos, az eredmény néhány hét után jelentkezik.

 Fogfehérítő sínek:

a sínes fogfehérítő eljárás során egy fogvédőre emlékeztető sínt kémiai fehérítő anyaggal töltünk meg, amit napi rendszerességgel használunk a kívánt eredmény eléréséig. Síneket kaphatunk készen vagy készülhet a fogorvosunk segítségével, lenyomatvétel alapján. Utóbbi azért szerencsésebb megoldás, mert a sín pontosan illeszkedik a fogakhoz, nem érintkezik a fogínnyel (így nem károsítja azt), ráadásul a fehérítő anyag koncentrációját is szakértő segítséggel választhatjuk ki.

 Rendelői fehérítés:

általában kémiai fehérítő anyagra és egy speciális fényt kibocsátó lámpára van szükség a rendelői fehérítéshez, ami nem csak biztonságos, de a felsorolt eljárások közül a legtartósabb is.

Forrás: merjmosolyogni.hu

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább