• 2016. november 28.

Belső fogfehérítés

Gyökérkezelés után a fog elhalt, nincsenek benne ér-ideg képletek, amelyek elszállíthatnák a színezőanyagokat. Évek alatt ezek az anyagok felgyülhetnek a fogban és elszinezhetik azt, szürkés árnyalatot adva a fognak. Ugyanez törtinik steril fogelhalás során is, amikor egy trauma következtében fájdalom elhal a fogbél és a páciens csak évekkel később veszi észre a színváltozást a fogán.

Gyökérkezelt fogak fehérítési módszere a belső fogfehérítés

A belső fogfehérítést általában gyökérkezelés miatt elhalt, vagy egyéb okokból (például belső vérzés) belülről elszíneződött fogak esetében alkalmazzák. A külső fogfehérítéssel ellentétben, itt a fogat nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé fehérítik. A fogfehérítés előtt a fogat kifúrják és kitisztítják, a gyökércsatornát peroxid géllel töltik fel, majd lezárják. A fogfehérítés így a fog belsejében zajlik le néhány nap alatt. A megfelelő eredmény elérése után a fogat és a gyökércsatornát a fog színéhez tökéletesen illeszkedő fogtöméssel látják el.

Alternatív megoldásként, a belső fogfehérítést néha úgy is végzik, hogy a fogat nem zárják le, hanem elkészítenek egy a fogra tökéletesen illő fehérítő tokot, melyet a páciens tölt meg karbamid-peroxid géllel és helyez a nyitott fogra. Ez az eljárás gyakorlatilag a külső sínes fogfehérítéssel egyezik meg. Természetesen a megfelelő eredmény elérése után a fogat ebben az esetben is lezárják és betömik.

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább