• 2016. november 7.

Bölcsességfog eltávolítás

Mi a bölcsességfog?

A bölcsességfog a sorban az utolsó, leghátul található nagyőrlőfog, amely általában minden más fognál később, gyakran csak 18-25 éves korban bújik elő. Nevét is késő megjelenésének köszönheti, ami legtöbbször egybe esik a felnőtté válással. Normális esetben ezek a fogak igen erősek és jól illeszkednek a fogsorhoz, de az emberi állkapocs évezredek óta tartó formálódása miatt napjainkban már sajnos egyre gyakrabban okoznak fogászati problémákat.

A bölcsességfog eltávolításának lehetséges okai

Bár a bölcsességfogak természetes részei a fogazatnak, mégis gyakran előfordul, hogy gondot okoznak, begyulladnak és fájdalmas tüneteket produkálnak. Ennek oka az emberi arckoponya évezredek óta tartó folyamatos változása, melynek következtében, az egyre keskenyedő alsó állkapocsban sokszor már nem marad elég hely az utolsóként érkező bölcsességfogak számára. Probléma akkor jelentkezik, ha a szűkös hely miatt a bölcsességfog nem megfelelő irányban kezd el nőni és hibás pozíciója miatt használhatatlanná válik, vagy rádől az előtte lévő őrlőfogra. Ilyen esetekben a szomszédos fogak hamarabb szuvasodhatnak, de akár az állcsont is károsodhat. Az is előfordulhat, hogy a bölcsességfog nem, vagy csak részben tud kinőni. Utóbbi esetben az íny és a fog közötti rész igen nehezen tisztíthatóvá válik, ami könnyen gyulladás kialakulásához vezethet. Erre a gyulladásos állapotra általában a kisugárzó fogfájás, a nyirokcsomók duzzanata, illetve a száj kinyitásában és becsukásában bekövetkezett zavarok jellemzőek. A részben előtört bölcsességfog az egészséges fogaknál sokkal hamarabb szuvasodhat, ami további problémákat okozhat. Annak megállapításához, hogy kinőttek-e a bölcsességfogaink és, ha igen milyen mértékben, célszerű fogorvos segítségét kérnünk, aki röntgenfelvétel alapján pontos választ tud adni erre a kérdésre. A fogorvos egyes esetekben javasolhatja a bölcsességfog eltávolítást még az előtt, hogy ténylegesen problémát okozhatna, ugyanakkor az is előfordulhat, annak ellenére sem indokolt a fog kihúzása, hogy az már begyulladt. Ha reális esély van rá, hogy a bölcsességfog fél-egy éven belül előtör és a pozíciója megfelelő lesz, érdemes lehet megtartani, mert valószínűleg teljes értékű tagja lesz fogsorunknak. Amennyiben a fog eltávolítása indokolt, célszerű azt minél hamarabb megvalósítani, mert fiatal korban a bölcsességfogak gyökere még nem fejlődött ki teljesen, így kihúzásuk egyszerűbb és a gyógyulási idő is rövidebb.

A bölcsességfog eltávolítása

Foghúzás

Amennyiben a bölcsességfog teljesen áttört az ínyen és pozíciója megfelelő, szükség esetén hagyományos foghúzással eltávolítható. Ilyen esetekben az eljárás nem sokban különbözik a más fogaknál alkalmazott foghúzástól. Helyi érzéstelenítés után a bölcsességfogat speciális fogó segítségével az állcsontból eltávolítják, a fog helyét kitisztítják és, ha a seb mérete indokolttá teszi, varratokkal lezárják.

A bölcsességfog eltávolítása műtét segítségével

Abban az esetben, ha a bölcsességfog növekedési iránya eltér a normálistól és nem, vagy csak részben tört elő, sajnos a foghúzáshoz szájsebészeti műtétre van szükség, amely során felnyitják az érintett területet. Komplikáltabb esetekben az is előfordulhat, hogy a bölcsességfog csak több részletben távolítható el. Gyulladásban lévő fognál először általában antibiotikumos kezelést alkalmaznak és csak a gyógyulás után kerülhet sor a foghúzásra. A bölcsességfog műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. A fog eltávolítása speciális technikával egy fogó segítségével történik, majd a sebet kitisztítják és tamponálják. Amennyiben a bölcsességfog nem teljesen tört át az ínyen, gyakran a fogat körülvevő csont részleges eltávolítására is szükség van. Ilyen esetekben bemetszést ejtenek az ínyen, illetve lebenymetszést végeznek. Ezután következik a csontablak kialakítása, melyen keresztül a bölcsességfogat eltávolítják, majd a sebet kitisztítják és összevarrják. A teljes gyógyulás a műtét után akár egy hónapot is igénybe vehet, de a rágásra és fogmosásra vonatkozó korlátozások általában már 2 hét után elhagyhatóak.

Mire számíthatok a bölcsességfog eltávolítása után?

Vérzés

A bölcsességfog eltávolítását követően szinte minden esetben számíthatunk az érintett terület vérzésére, amely akár több órán keresztül is tarthat. A fogorvos a foghúzás után gézlapot helyez a kihúzott fog helyére, melyre határozottan rá kell harapnunk és nagyjából háromnegyed óráig a helyén kell tartanunk. Amennyiben ezután is vérzést tapasztalunk, cseréljük ki a gézlapot, vagy alternatív megoldásként használjunk nedves teafiltert, amely a benne található csersavnak köszönhetően segítheti a seb gyógyulását. A foghúzást követő 1-2 napban mindenképpen ügyelnünk kell rá, hogy a keletkező véralvadék megfelelő ideig biztosítsa a seb lezárását, meggátolva ezzel a súlyos fertőzések kialakulását, melyek kezelése később igen hosszadalmas és fájdalmas eljárást igényelne. Ennek érdekében a bölcsességfog eltávolítása után 24 óráig kerülni kell az öblögetést, a seb szívogatását és fogmosáskor az érintett terület mosását.

Arcduzzanat

A foghúzás után viszonylag gyakran jelentkezik arcduzzanat, amely általában 1-2 alatt magától elmúlik. A folyamat gyorsítása érdekében alkalmazhatunk hideg vizes vagy jegyes borogatást. Figyeljünk rá, hogy, ha jeget használunk, az soha ne érintkezzen közvetlenül a bőrünkkel és egyszerre 10 percnél tovább ne hűtsük vele az arcunkat.

Fájdalom

A bölcsességfog eltávolítás, különösen, ha műtéttel történik, egy meglehetősen komoly szájsebészeti beavatkozás, így sajnos utána kisebb-nagyobb fájdalomra számíthatunk a seb és a környező fogak területén. Ennek enyhítésére általában elegendőnek bizonyulnak a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, de a szokásosnál intenzívebb fájdalom vagy egyéni érzékenység esetén kérjünk erősebb készítményt a kezelőorvosunktól.

Varratszedés

Amennyiben a bölcsességfog eltávolításakor nem felszívódó varratokat használtak, a varratszedés többnyire 1 héttel a foghúzás után történik.

A cikk forrása: szepseged.hu

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább