• 2017. március 16.

Éjszakai fogcsikorgatás – bruxizmus

Éjszakai fogcsikorgatás – bruxizmus

Ébredt már fej- vagy nyakfájásra; zúg a füle, érzékenyek a fogai; esetleg úgy érzi, hogy az éjszakai alvás nem volt elég pihentető?
Meglepőnek tűnhet, de a dolog hátterében gyakran fogászati probléma áll – ez a bruxizmus, vagyis az éjszakai fogcsikorgatás.

Akkor beszélünk erről, ha a pihenésre képtelen idegek és az állcsontok alvás közben elemi erővel szorítják össze az alsó és a felső fogsort. Ez az erőkifejtés már rövid távon is komoly szövődményekkel járhat, hiszen az állandó igénybevétel károsíthatja az állkapcsi ízületet, a fogakat, a fogínyt, a rágóizmokat, sőt, akár néhány csigolyát is. Megváltozhat a fogak állása és helyzete, valamint egyes fogak ki is lazulhatnak.
Egyenes következményei a kattogó ízületek, a fognyaki kopás és érzékenység, a szájnyitási korlátozottság, a reggel érzett levertség és fáradtság, az alvászavarok, a hátfájás, a derékfájás, a migrén, a karzsibbadás és az ismeretlen eredetű arcüregi fájdalmak.

A kérdés persze az, hogy mit tehetünk ellene?

A bruxizmust nem szabad félvállról venni, és gyorsan orvoshoz kell fordulni, ha észleljük a tüneteket. A kiváltó okokat a fogászat nem minden esetben tudja megszüntetni (például a stresszt), viszont a tüneti kezelésről megfelelően gondoskodhat.
A harapásemelő sín, ami egy fogsorra szabott rugalmas borítás, képes arra, hogy a fogazatra kerülve elnyelje a fogak összeszorításából származó erőket.

Hatására:

  • megszűnnek a csikorgatással járó hangjelenségek,
  • a rágóizmok kilazulhatnak,
  • nem pattog le a fognyak területéről a zománc, illetve nem sérül a hidak, koronák porcelánleplezése,
  • szerencsés esetben a kiváltó okok is elmúlnak.

Az egyszerű megoldás sokat segíthet a páciens egészségének megőrzésében, emellett pedig költséghatékony és közel sem annyira kellemetlen, mint azt sokan gondolnák.

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább