• 2016. május 31.

Ezért a cukor az új ellenség

Sokat változott az egészséges élelmiszer megítélése az utóbbi évtizedek során. Míg korábban a magas zsírtartalmú ételek fogyasztását tartották az elhízás első számú felelősének, napjainkban a cukor- és szénhidrátfogyasztás ártalmaira hívják fel a figyelmet.

Idejétmúlt definíciók alapján kategorizálnak egészségesnek vagy éppen szervezetre károsnak bizonyos élelmiszereket – áll az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszerellenőrző Hatóság (U.S. Food and Drug Administration, röviden FDA) közelmúltban kiadott közleményében.

A cukor és a szénhidrát az új ellenség

Az FDA 1994-ben alakította ki álláspontját az egészséges élelmiszert illetően, melyek alapján “Healthy”, vagyis egészséges címkével látott el bizonyos termékeket. Akkoriban a szervezetre leginkább károsnak a magas zsírtartalmú élelmiszereket tekintették, míg napjainkban elsősorban a glutén és a cukor tűnik az egészség legnagyobb ellenségének. Az akkori szabályozás értelmében egészségesebbnek számít egy tál cukros gabonapehely elfogyasztása, mint például a telítetlen zsírsavat tartalmazó avokádóé. Jelenleg telített zsírsavakban gazdag, sós élelmiszerek is megkaphatják az “egészséges” címkét, bár az utóbbi években már komoly előrelépések történtek az FDA szerint, az összetevők közül kizárták a transzzsírsavat, illetve a “természetes” megjelölést is szigorú szabályokhoz kötötték.

Forrás Webmd

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább