• 2017. február 13.

A fog implantátummal kapcsolatos tévhitek

Az internetnek köszönhetően egyre több és több mindent tudhatunk meg arról, hogy mi az ami káros vagy épp jótékony hatású a fogainkra nézve. Ez néha előnyös is lehet, de sokszor inkább hátrány, hiszen rossz forrásokat használva ostobaságok, eltúlzott vélemények kerülnek napvilágra, amik hajlamosak megijeszteni a pácienseket.

Ennek egyik lecsapódása, hogy napjainkban minden tizedik páciens komoly aggodalmat érez a fogászati székbe ülve, s a félelmet nemcsak a gyermekkori emlékek, hanem a tévhitekből fakadó szorongás is táplálja.
Nincs ez másképp az implantálással sem, amely bár az egyik leghatékonyabb és legjobb fogpótlási típus, mégis rengeteg ferdítés kering róla az interneten. Érdemes már jó előre leszögezni, hogy az implantátumok beültetése biztonságos, és akár 95-97 százalékos is lehet a sikerességi rátája.

Fog implantátum – tévhitek kontra valóság

  • A műgyökerek kapcsán sokszor hangoztatott probléma a fájdalom, azonban a beavatkozás teljesen fájdalommentes az előtt beadott hatékony helyi érzéstelenítésnek köszönhetően. Az orvosok nagy tapasztalattal bírnak és teljesen biztonságos módszereket használnak, ezért az implantálás legfeljebb csak minimális kellemetlenséggel jár.
  • Tévhit az is, hogy az implantátum daganatos elváltozást és allergiát okoz, hiszen az eszköz bioanyagból készül és nagy tisztaságú, éppen ezért nem vált ki semmilyen allergiás reakciót az emberi szervezetben.
  • Magához a fogpótláshoz tartozik az a téveszme, amely szerint egy vagy két fogat nem érdemes pótolni, hiszen elég majd csak akkor gondoskodni a problémáról, amikor az már nagyobb területet hidal át. Az igazság ezzel szemben az, hogy már minden egyes foghiány képes felborítani mosolyunk egyensúlyát. A foghiánnyal szomszédos fogak elkezdenek a hiány felé dőlni, a hiánnyal szemközti rágószerv pedig fokozatosan elkezd kiemelkedni, ezért idővel kilazulhat és kieshet.

A tévhitekkel kapcsolatban általánosan elmondható, hogy minden esetben megéri egy szakorvos segítségét kérni, hogy eloszlassuk a felmerülő kérdéseket, így a megfelelő ember a megfelelő választ tudja adni a problémánkra.

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább