• 2016. szeptember 13.

Fogfehérítés: Hogyan legyenek vakító fehér fogaim?

A fehér fogsor iránt egyre növekszik az igény, ami érthető is. Hiszen az elszíneződött fogak számos esetben az ápolatlanságot, az elhanyagoltságot sugallják, míg ezzel szemben a fehér fogsor az egészség és a jól ápoltság “hírnöke”. Így egyre többen fordulnak a fogfehérítés különböző megoldásai felé.

Mitől lesz a fehér nem fehér?

A rendszeres és jól végrehajtott fogmosás ellenére is elszíneződhet fogazatunk. Sokan azt gondolják, hogy fogaik színe csupán genetikai adottság kérdése, pedig ez messze nem így van.

A sárgásbarna színű fogkő a foglepedék elmeszesedésével alakul ki. A fogak felszínén folyamatosan képződő – ételmaradékokból és baktériumokból álló – foglepedék viszont rendszeres és helyes fogmosással eltávolítható.

A fogak színét egyébként a szabad szemmel nem látható, apró pigmentrészecskék adják, amelyek a fogzománc és az alatta lévő dentin anyagába találhatók. A fogfehérítési módszerek egy része a pigmentrészecskék elszíntelenítésén alapul.

Mit tehetünk a szép “új” fehér fogakért?

Manapság egyre több emberben megvan az igény arra, hogy az elszíneződött fogait speciális eljárással szép fehérré varázsolja. A fogápolásnak ezen formája a tévhitekkel ellentétben nem fájdalmas – egyes esetekben lehet érzékeny -, és nem is károsítja a fogállományt.

Tehát nem kell kétségbe esni azoknak, akiknek elszíneződött a foguk, és tenni akarnak ellene. Ma már léteznek kiváló kezelési lehetőségek.

A fogszövetek mélyebb rétegeit érintő elszíneződések kezelésére oxidáción alapuló fehérítő eljárásokat fejlesztettek ki, melyek fő alapanyaga a hidrogén-peroxid.

A készítmények hatékonyságát a hidrogén-peroxid töménysége, a behatási idő és a hőmérséklet együttesen befolyásolja. A nagyobb töménységű anyagok (35 százalék) a gyorsabb rendelői, míg a kisebb koncentrációjú gélek (10-20 százalék) inkább az otthon végezhető kezelési lehetőségek alapanyagai.

A kezelés hatására visszanyerhetjük fogaink fehérségét. Az otthoni fogfehérítés a kisebb koncentrációjú fehérítő anyag miatt hosszadalmas, nem kielégítő hatású, ha nem helyesen használják, árthat az ínynek.

A túl gyors hatású, nagyobb koncentrációjú fehérítő a fogakban átmenetileg érzékenységet, fájdalmat is okozhatnak. A fehérítő anyag fellazítja a zománc állományát, ezért a fehérítés folyamata alatt a “színező” ételek fogyasztása kerülendő.

Hagyjuk elszíneződve?

Sokan megriadnak, hogy a fogfehérítés során roncsolódik a fogállományuk, mert nem tudják, hogy a kezelés során az aktív hatóanyag nem hatol a fogzománc szerkezetébe, és nem roncsolja azt.

Ma már léteznek olyan fogfehérítési eljárások, amely során a fogakra helyezett gél lebomlik, és ilyenkor oxigén keletkezik, amely a fogzománc mikrobarázdáiban fejti ki hatását, és kifehéríti az elszíneződött fogakat. Tehát a fehérítést a “reakcióképes, aktív” oxigén végzi. Ez az “okos” oxigén a fogszerkezetben nem idéz elő változást, csak az elszíneződött felületeket teszi világosabbá. Klinikai tesztek bizonyítják, hogy a kezelésnek semmilyen káros hatása nincs, nem sérül a fogíny.

Fogfehérítést követően kell e tartani az újabb elszíneződéstől?
Néhányan azért nem döntenek a fogfehérítés mellett, mert attól tartanak, hogy árt a fogaknak, hogy a hatás, vagyis a szép fehér fogak csak “ideig-óráig” maradnak meg.

A fehérítés alatt fellazult fogzománc a kezelés befejezése után “remineralizálódik”, visszanyeri a keménységét, sőt a felszíne simább, keményebb lesz, kevésbé lesz hajlamos íngyulladásra, könnyebben tisztán tartható.

A megfelelő szájhigiénével a kifehérített fogak hosszabb ideig megtartják színüket.Tehát a rendszeres fogtisztítás nagymértékben hozzájárul a kezelés sikeréhez, ennek pedig alapja a napi minimum kétszeri, 3 perces időtartamú alapos fogmosás.

Fogápolással megelőzhetjük a fog- és fogínybetegségeket, hiszen a lepedék eltávolításával nagymértékben hozzájárulunk fogazatunk egészségéhez.

Fehér fogak fogfehéírtés után

Természetesen nem tart örökké a fogfehérítéssel elért eredmény, tartóssága függ a fogfehérítési eljárástól és az életmódtól is.

Ha valaki például rendszeres feketekávé-, illetve teafogyasztó, az számolhat azzal, hogy nála hamarabb megszűnhet a fehérítés hatása.

Ha a fogak ismét elszíneződnek, a kezelést meg lehet ismételni
Fontos azt is tudni, hogy fehérítés hatására a tömések és koronák nem fehérednek. Bizonyos esetekben, szükség lehet ezek cseréjére. Ezt a kérdést a kezelés előtt minden esetben érdemes a kezelőorvossal tisztázni.

A magyar piacon egyébként már elérhetők olyan készítmények, amelyekkel otthon is végezhető fogfehérítés – természetesen megfelelő szakmai háttér segítségével és tanácsadással.

Kiknek nem ajánlott a fogfehérítés?

Ha elszíneződött a fogunk és szeretnénk alávetni magunkat egy fogfehérítési kezelésnek, érdemes előtte alaposan kivizsgáltatni fogaink állapotát, mivel rossz, gyulladt fogak esetén nem ajánlatos “belevágnunk” a kezelésbe. Meglévő pótlások esetén megfontolandó a fehérítés, vagy éppen a pótlás cseréje, mivel a fogpótlás nem fehéredik, így elüthet a színe a kifehérített fogaktól.Az elszíneződött fogak kifehérítése sem a terhes és szoptató anyák részére, sem a fiatalkorúak számára nem javasolt.

A cikk forrása: hazipatika.com

Rendelőnkben a következő fogfehérítési megoldások közül választhat.

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább