• 2016. június 20.

Fogínysejtekből növesztettek fogat brit tudósok

A Londoni King’s College kutatócsoportja felnőtt ember fogínyszövetének sejtjeit és egerekből vett sejteket használtak fel fognövesztéshez. Laboratóriumban még több sejtet tenyésztettek a fogínyszövet hámsejtjeiből és azt egerekből vett mesenchymális sejtekkel vegyítették. A mesenchymális sejteket úgy tenyésztették, hogy azok indukálják a hámsejteket, hogy foggá növekedjenek. Ezen sejtek kombinációját beültették egerekbbe, ahol képesek voltak hibrid – ember- és egérfogat – növeszteni, amelynek életképes gyökerei voltak – számoltak be eredményeikről a kutatók a Journal of Dental Research című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.

Kutatók már képesek voltak biofogat létrehozni embrionális őssejtekből, ám ez az eljárás nagyon drága, és a módszer klinikailag nem célravezető.

Az új eljárást is tovább kell fejleszteni, és még évekbe telik, amíg fogorvosok a mindennapokban is használhatják az eljárást.

A kutatásban a következő lépés az lesz, hogy emberi mesenchymális sejtek könnyen hozzáférhető forrásához jussanak a szakemberek, és abból elegendőt tudjanak tenyészteni annak érdekében, hogy klinikailag jól használható technológiai szülessen könnyen.

Mesenchymális sejteket a bölcsesség fog beléből lehet nyerni, ám a legnagyobb nehézség az, hogy megfelelő mennyiséghez jussanak a szakemberek. Az általunk tett előrelépés az, hogy azonosítottunk egy sejtpopulációt, amely klinikailag használható. Most azon dolgozunk, hogy megtaláljuk a mesenchymális sejtekhez való hozzájutás egyszerű módját – idézte Paul Sharpe-ot, a tanulmány vezető szerzőjét a BBC hírportálja.

Forrás: MTI

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább