• 2017. március 13.

Hogyan hat a cukorbetegség a szájegészségre?

Cukorbetegeknél elsősorban íny- és fogágy problémák jelentkezhetnek,

amelyeket, ha nem kezelnek időben, akkor az egész fogazatra súlyos hatása lehet. Az egyik legrosszabb eshetőség, hogy a fog, illetve több fog is kiesik, amit nehéz pótolni. A cukorbetegség már fiatal korban is jelen lehet, éppen ezért a fogak rendes kifejlődését is gátolhatja, egy korai cukorbetegség. De erre szerencsére nem sok példa akad. Inkább az idősebb korosztálynál szokott előfordulni a fog- és ínyszövődmények kialakulása. Ez többek között a természetes fogvesztési folyamatokat erősíti, illetve gyorsítja fel valamennyire.

Ez a folyamat azzal kezdődik, hogy a cukorbetegek szervezetében több a baktérium és gomba, ami a fogakon megtapadva, lassan fogkővé alakulhat. Ilyen esetben a magas vércukorszint még jobban felgyorsítja a gombák és baktériumok szaporodását, amivel az íny begyulladását éri el. A gyulladás pedig lefelé a foggyökér felé terjed, ami miatt még több kárt okoz a szájban. Az oxigénmentes környezetbe beékelődött baktériumok és gombák, pedig elkezdik tönkretenni a fogakat. Ha ez a folyamat sokáig kezeletlen marad, akkor szembesülhet a cukorbeteg a fog kiesésével.

Az első tünet, illetve figyelmeztető jel, amivel találkozni szokás: az a fogínyvérzés. Ezt követi általában az íny megduzzadása, fájdalma, továbbá kialakulhat szájszárazság, szájpenész, fogágybetegség. A fogágybetegség tovább növelheti a vércukorszintet és a szükséges inzulin mennyiségét. Már az első tünetek megjelenésekor érdemes azonnal fogorvoshoz fordulni, hogy még időben megakadályozd a probléma kialakulását!

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább