• 2016. augusztus 2.

Károsítja-e a fogat a fogékszer?

Annak ellenére, hogy igen népszerű fogászati-szépészeti eljárásról van szó, sokakban még mindig felmerül a kérdés, hogy mennyire teszünk vele jót a fogainknak, ha fogékszert ragasztunk rá? Vajon károsítja a fog szerkezetét vagy nincs semmiféle negatív következménye?

A kérdés megválaszolásához először tudnunk kell, hogy milyen technikával kerül felhelyezésre a fogékszer. Ha egyszerű ragasztásos eljárással, akkor kevésbé károsodik a fogzománc, hiszen közvetlenül csak a ragasztó érintkezik a foggal, nincs szükség a zománc csiszolására. Ha azonban egy kisebb üreg kialakítására is szükséges az ékszer felhelyezéséhez, akkor már számolnunk kell az esetleges következményekkel, hiszen ha már nem viseljük a fogékszert, ezen a területen könnyebben megindulhat a fogszuvasodás.

Mit érdemes tudni a fogékszer felhelyezése előtt?

A fogékszer felhelyezését bízzuk mindig szakemberre, hiszen ő rendelkezik a megfelelő ragasztóanyaggal és lámpával, ami biztosítja a szilárd kötést, és amivel akár évekig élvezhetjük a fogunk díszét.
Mielőtt fogorvosunk felhelyezné a fogékszert, ellenőrzi, hogy nincs-e fogszuvasodás, fogkő lerakódás vagy ínygyulladás az érintett területen, ezeket a problémákat ugyanis orvosolni kell, mielőtt rögzítené az ékszert.

Mit érdemes tudni a fogékszer felhelyezése után?

Mindegy, hogy milyen technikával került rögzítésre a fogékszer, utána még jobban oda kell figyelni szájápolási szokásainkra. Ennek nem csak esztétikai okai vannak – hiszen egy lepedékes fogazaton nem mutat olyan szépen az ékszer – hanem hogy megakadályozzuk a plakk (bakteriális filmréteg) lerakódását fogaink felszínén. Mivel a fogtömések, koronák, piercingek, fogékszerek közvetlen környezetében mindig jobban megtapadnak a baktériumok, muszáj rendszeresen ápolni a fogazatunkat, hogy nehogy fogszuvasodás induljon meg a fogunkat ékesítő dísz környezetében.

Forrás: merjmosolyogni.hu

 

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább