• 2017. február 7.

Mi állhat a kellemetlen szájszag hátterében?

A rossz lehelet sokunk életét megkeserítheti, és kínos, ha az ismerőseink szóvá teszik, mivel mi sokszor tudatában sem vagyunk a problémának.

A rossz lehelet kiváltó okai a következők lehetnek:

  • fogászati gondok – rossz tömés, rossz fogpótlás, fogkő, szuvasodás, valamilyen ínybetegség. Az esetek többségében a fogászati probléma kezelésével a rossz szájszag is megszűnik.
  • egyéb szervek megbetegedése. A garat vagy az arcüreg gyulladásai okozhatnak kellemetlen leheletet, illetve a mandulákban található mély lyukak, a tüszőüregek is.
  • az emésztőrendszer elváltozásai; ekkor általában más tünetek is fennállnak, így például a puffadás, a hasfájás, a hasmenés vagy épp székrekedés.
  • és persze ott van a dohányzás, valamint bizonyos ételek túlzott fogyasztása (fokhagyma, hagyma, hal). Ráadásul a szánkban élő baktériumok szintén hozzájárulnak a rossz szájszaghoz, ám ebbe nem kell beletörődnünk, hiszen viszonylag könnyedén tehetünk a probléma ellen.

A legfontosabb mindig a megfelelő szájhigiénia. A napi kétszeri fogmosás, a fogselyem használata, a szájöblítők, valamint a fluoridos készítmények mind-mind segítenek megelőzni a rossz szájszagot. Fogmosáskor fontos, hogy a nyelvünket is alaposan mossuk le, különös tekintettel a hátsó részre, mert így eltávolíthatjuk a káros baktériumok nagy részét.
Továbbá hasznos még a kellő folyadékbevitel és a joghurt fogyasztása is.

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább