• 2017. február 6.

Tévhitek a szájápolással és fogápolással kapcsolatban

Ez a 3 leggyakoribb tévhit a fogápolással kapcsolatban:

„ A rossz fogak örökletesek.”

Nem egészen igaz. Mindenki a saját fogainak az épségéért felelős. Ami örökletes lehet, legfeljebb a fogszuvasodás elleni védekezőképesség. Fogainak egészsége sokkal inkább attól függ, hogy mennyire van öröklött fogazati tulajdonságainak “segítségére”: még a legjobb örökletes tulajdonságok esetén is elromlanak a fogak, ha nem ápoljuk őket, és nem járunk rendszeresen, félévente fogorvoshoz.

„A tejfogakat nem kell annyira ápolni.”

Nem igaz ez sem. Nagyon fontos, hogy egészségesen tartsuk a tejfogakat is. Ha már a tejfogak is rosszak, már a fiatal megmaradó fogak is rosszul fejlődhetnek, és az alapos rágás illetve a tiszta beszéd (hangképzés) elengedhetetlen eszköze is az ép fogsor. Az idő előtt elvesztett tejfog a maradófogazat torlódásához, deformálódásához vezet. A tejfogak ápolásával és “karbantartásával” ez könnyedén megelőzhető. A tejfogazatot tehát ugyanúgy ápolni kell, mint a maradófogazatot.

„A jó erős dörzsölés az alapos fogmosás titka…”

Nem igaz, sőt éppen ellenkezőleg. Ha túl erősen vagy túl erős sörtéjű fogkefével mossa fogait fennáll annak a veszélye, hogy a fogzománc bizonyos helyeken elvékonyodik, lekopik; valamint megsérül a fogíny, melynek során az visszahúzódik, s szabadon marad a fognyak. A különböző panaszok – elsőként a fognyaki érzékenység – kialakulása ettől kezdve csak idő kérdése.

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább