• 2016. augusztus 8.

A fogászati röntgen bemutatása – típusok, alkalmazási területek

Fogászati kezeléseink során előfordulhat, hogy röntgenképet kell készíteni a fogainkról, szájüregünkről. Leggyakrabban gyulladások, fogszuvasodás, rendellenes állású fogak vizsgálatához alkalmazható a módszer, de nagy segítséget jelent fogtömések, fogpótlások minőségének ellenőrzéséhez, fogszabályozás, implantáció előkészítéséhez vagy ciszták, tumorok, egyéb szájüregi rendellenességek azonosításához.

A leggyakoribb fogászati röntgen típusok:

– Szárnyas filmre készített röntgenfelvétel

Az alsó és felső fogsor, s azok találkozási pontjának felvétele, általában fogszuvasodás keresése miatt készül a vizsgálat, de megmutatja az alsó és felső fogsor illeszkedését is. Ínygyulladás vagy más ínybetegség esetén a csontállomány pusztulásának mértéke is azonosítható.

szárnyasfilm röntgen

– Periapikális röntgenfelvétel

Az ún. periapikális (foggyökércsúcs körüli) röntgenfelvétellel a fog koronájának legfelső pontjától egészen a gyökér legalsó pontjáig mindent láthatunk, a fogat megtámasztó csontállománnyal együtt. Általában olyan íny alatti problémák azonosításához használható, melyek az állkapcsot vagy az ínyszövetet érintik, például nem megfelelően áttört fog, tályog, ciszta, tumor vagy egyéb csontállományt érintő rendellenességek.

Periapikális röntgenfelvétel

– Okkluzális röntgenfelvétel

Az ún. okkluzális (rágófelszíni) röntgenkép célja, hogy a szájpadlást vagy a szájfenék területét is megmutassa. Célja lehet még át nem tört fog, állkapocs sérülés, szájpadlás hasadék, ciszta, tályog keresése.

Okkluzális röntgenfelvétel.

– Panoráma röntgenfelvétel

A panoráma röntgenfelvétel olyan széles képet ad, melyen nem csak a fogak, de az állkapocs, az arcüreg, és az orrüreg is látható. Ezek a felvételek bár megfelelőek a csontállományt érintő rendellenességek, ciszták, tumorok, fertőzések, törések vagy át nem tört fogak azonosítására, fogszuvasodás keresésére mégsem alkalmasak.

Panoráma röntgenfelvétel

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább