• 2017. június 26.

10 jel, ami arra utal, hogy látogasd meg a fogorvosod!

Biztosan Ön is hallotta már azt, hogy fél évente nem árt elmenni fogorvoshoz legalább egy szűrésre. A legtöbben azonban ezt nem tartják be. Van aki nem ér rá a munka és a család mellett, van aki megfeledkezik róla, és sajnos akad aki egyszerűen nem veszi komolyan a felhívást.

Van azonban olyan eset, amikor időpontot KELL egyeztetni. Az alábbi listával szeretnénk segíteni, hogy tudja mely esetben nem szabad halogatni tovább a vizsgálatot:

1. Fáj a foga

A fájdalom lehet szúró, tompa, lüktető, rövid vagy elhúzódó. Számtalan kiváltó ok előfordulhat (pl.: szuvasodás, gyulladás). A problémát kezelni kell, hogy ne legyen komolyabb következménye, na és persze, hogy megszűnjön a fájdalom is! 🙂

2. Feldagadt az arca

A duzzanatnak több oka is lehet, azonban leggyakrabban egy problémás fog gyulladása okozza ezt a tünetet. Bár általában fájdalommal is jár, nem elegendő bevenni egy fájdalomcsillapítót vagy lelohasztani a duzzanatot, mindenképpen fogorvosi vizsgálat javasolt!

3. Kellemetlen a lehelete

Itt nem elsősorban arra gondolunk, hogy a reggeli rohanásban elmaradt a fogmosás, és ennek következtében a környezete eltorzult arccal menekül Ön elől ha beszél. Kóros problémáról akkor lehet szó, ha rendszeres fogmosás után is egész nap érzi, hogy kellemetlen a lehelete. Ennek hátterében nemcsak fogászati, hanem akár belgyógyászati ok is állhat, így érdemes kivizsgáltatni magát!

4. Nem tud önfeledten mosolyogni

Ne hagyja, hogy gátlásai vagy fogászati problémái mosolya elrejtésére sarkalljanak! A legtöbb probléma orvosolható töméssel, fogfehérítéssel, fogpótlással, vagy épp fogszabályozással. Jelentkezzen be és kérjen árajánlatot! Egy vizsgálat alkalmával a fogorvos több lehetőséget is felvázolhat, és lehet hogy sokkal olcsóbban kezelhető a kiváltó ok, mint gondolta volna.

5. Vérzik a fogínye

Mint a fogkrém reklámokban is láthatta, a fogínyvérzés egyáltalán nem természetes állapot! A duzzadt, vörös, fájó, vérző fogíny mindenképpen problémát jelez. Gyakran ezen probléma egy fogkőeltávolítással orvosolható, mivel az íny és a fog találkozási pontjánál felhalmozódott baktériumok és ételmaradékok is okozhatják ezen tünetet. Bár ez egyszerűen hangozhat, azért kérjük vegye komolyan, hiszen a gyulladás továbbterjedhet a csontállományra is, ami akár a fog elvesztését is eredményezheti!

6. Letört egy darab a fogából

Nem számít, hogy mekkora darabka tört le, mindenképpen keresse fel fogorvosát, hogy ne forduljon rosszabbra a helyzet. A sérült rész hajlamos szuvasodásra vagy a törés mentén újabb darabok válhatnak le a fogból. Fontos a lehető legkorábbi kezelés, hogy elkerüljük az egyre nagyobb tömések készítését, vagy akár gyulladás esetén a gyökérkezelést is.

7. Kiesett a fogtömése

Függetlenül attól, hogy mikor készítették a tömést, ha kiesik érdemes elmenniu a fogorvoshoz, hiszen a tömés alatti fog sérülékeny. Könnyen kialakulhat másodlagos szuvasodás, vagy nagyobb tömések esetén gyökérkezelésre is szükség lehet.

8. Nem rág mindkét oldalon

Ha nem egyenlő mértékben terheli állkapcsát, azaz étkezésnél nem rág mindkét oldalon, akkor egyrészt előfordulhat, hogy az ételt sem rágja meg kellő mértékben, mellyel az emésztését terheli, és az állkapcsa csontállományának is árt vele.
Legtöbbször hiányzó fogak, vagy érzékeny fogak okozzák ezt a helyzetet, melyet érdemes kezeltetni, a kényelmesebb étkezés érdekében.

9. Csikorgatja a fogait

Manapság a stresszes életvitelnek köszönhetően egyre több ember csikorgatja a fogait. A rendszeres csikorgatásnak köszönhetően fogai elkophatnak, érzékennyé válhatnak. A stressz ellen olyan programot, vagy tevékenységet javasolnak a szakemberek, mely “kikapcsolja az agyat”, és mellette ellazulhatunk. Sokaknak a sport jelenti ezt, egy könyv elolvasása, vagy relaxációs gyakorlatok. Amíg azonban megvan ez a rossz szokás a fogorvos segíthet egy éjszakai fogvédővel, hogy megkímélje fogait.

10. Meglazult a fogpótlása

A pótlások alatti csiszolt fogak sérülékenyek és érzékenyek, ezért ha a pótlás elmozdul, nem illeszkedik rendesen, akkor a baktériumok könnyen bejuthatnak a fogakhoz és gyulladás alakulhat ki.

Ha a felsorolt panaszok közül bármelyiket tapasztalja, keresse fel fogorvosát, vagy ha még nincs, hívjon minket bizalommal időpont egyeztetés céljából!

További érdekességek

Fogtömés utáni fogérzékenység

Normális dolog, hogy TÖMÉS UTÁN érzékeny a fogam? Tovább

Foghúzás után

Jó tanácsok foghúzás utánra Tovább

A fogászati implantátumok előnyei

A fogászati implantátum többek között lassítja a fogatlan területen az állcsont sorvadását, mivel a rágóerőt közvetlenül a csontra közvetíti. Tovább