• 2016. július 18.

A két leggyakoribb fogbetegség: a fogágybetegség és a fogszuvasodás

A két leggyakoribb fogbetegség, amik a fog elvesztéséhez vezethetnek a fogágybetegség és a fogszuvasodás

Ha a fogfájás csak egy pillanatig tart, majd egyből elmúlik, akkor gyakran nem is megyünk fogorvoshoz.

Ha csak vérzik az ínyünk, akkor ugyanúgy nem megyünk fogorvoshoz.

Ha fogfájással szenvedünk már napok óta, talán eljutunk addig, hogy időpontot kérjünk a fogászaton, de bizony előfordul, hogy ilyenkor sem megyünk (azonnal) fogorvoshoz.

Jó dolog ez? Egyáltalán nem!

A leggyakoribb fogbetegségek sokáig visszafordíthatók, hiszen általában több szakaszos folyamatokról van szó, amiknek a jele egyértelmű, gyakran még látványos is.

De ha egyszer tönkrement a fogunk, már nem fogják tudni visszaállítani az eredeti állapotát. Foghúzás, műfog, implantáció. Megoldás, de nem az igazi.

Amennyiben úgy érezzük, valami nincs rendben, azonnal forduljunk szakemberhez!

Fogágybetegség

A fogágybetegség bárkinél előfordulhat, aki nem jó technikával mos fogat. A problémát a szájban lévő baktériumok okozzák, amelyek imádják a rossz szájhigiéniát, és azonnal rámozdulnak a fogainkon megtelepedő lepedékre.

A fogágy a fogakat körülvevő és rögzítő szövet, ide tartozik az íny is. Az egészséges fogíny színe rózsaszín, amely elsősorban a fognyak területén fedi a fogakat. A lepedék egy vékony baktériumréteg, amely már 20 perccel a fogmosás után elkezd lerakódni a fogakon, és ez okozza az ínygyulladást

Ha a lepedéket nem távolítjuk el megfelelően, akkor baktériumok olyan mérgező anyagokat termelnek, amelyek az íny irritációját, majd gyulladását okozhatják. Ezután az íny egyrészt elkezd visszahúzódni a fognyakról, másrészt tasakos üregek alakulhatnak ki benne, ami még több baktériumnak ad letelepedési helyet.

A fogágybetegség első tünete a pirosas színű, fogmosáskor és étkezéskor is vérző íny. A fogak érzékenysége állandó, ami sok esetben kellemetlen szituációkat eredményezhet. A beteg nem tud rendesen enni sem, hiszen egy idő után már magától elkezd vérezni az íny, ami idővel fájdalmakkal is jár. További tünet a kellemetlen szájszag is.

Ha a fogágybetegséget nem kezelik rendszeresen, olyan maradandó károsodásokat okozhat, amik visszafordíthatatlanok. Mialatt a fognyakról visszahúzódik az íny, a fogak lazulni kezdenek, aminek következtében elveszíthetjük őket.

A fogorvos a kezelés során eltávolítja a páciens fogáról a fogköveket, és speciálisan megtisztítja a fogak gyökerét is. A kezelést általában félévente érdemes megismételni.

Fogszuvasodás

A modern társadalom legelterjedtebb betegsége a fogszuvasodás, amely akár a fog elvesztéséhez is vezethet. A fogszuvasodás valójában a fog fertőzése, amikor a szájban lévő baktériumok által termelt sav hatására a fogzománc feloldódik. Kialakulásához számos tényező hozzájárulhat.

A fogszuvasodás valójában a fogszövet gyulladásos betegsége.

Az első szakasz, ha a folyamat még csak a zománc felső rétegét érinti. Ilyenkor a szuvasodás megfelelő és rendszeres fogmosással, fluoridot tartalmazó fogkrémek használatával visszafordítható.

Látványos jelei a fogon kialakuló fehér foltok.

A második szakasz az édes, cukros ételek fogyasztása közben jelentkező villámszerű fájdalom, amely a kiváltó inger megszűnése után el is múlik. Fogtöméssel még ez a folyamat is megfordítható.

A harmadik fázis a fogbélgyulladás, ami ugyanakkor visszafordíthatatlan. Ebben az esetben a baktériumok behatolnak a fogbélbe, ez pedig időben súlyos, gyakran nem csillapodó fájdalommal jár. A fog körül tályog alakul ki, ami a gyulladásos váladékképződésnek az eredménye.

A fogszuvasodást rendszeres fogmosással, valamint fluoridos fogkrémek használatával lehet megelőzni. A fluor ugyanis akár felére csökkentheti a szuvasodás kialakulásának kockázatát, és növeli a zománc savakkal szembeni ellenállását.

Emellett fontos, hogy betartsuk a megfelelő szájápolási előírásokat. Ahhoz, hogy a fogszuvasodást elkerüljük, a plakkot (más szóval lepedéket) minden esetben el kell távolítanunk, gondoskodni kell a fogselymezésről, valamint ne akarjuk megúszni a félévenkénti fogorvosi ellenőrzést sem.

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább