• 2016. december 12.

Fogszabályozás

A fogszabályozás tudnivalói

Fogazatunk fontos szerepet játszik életünkben. Segíti a mimikánkat, a beszédünket, befolyásolja az arcunk harmóniáját.
Az ép fogazatunk kialakulását két tényező alakítja. Az egyik a fogszuvasodás, amely elpusztítja a fogakat, a második az öröklött /arccsont mérete, csírahiány stb…/ vagy szerzett /ujjszopás, fogszuvasodás, idő előtti tejfog eltávolítása stb…/ tényezők.
A fogszabályozás célja, hogy a fogazatot helyreállítsa esztétikailag mind pedig funkcionálisan az akadályozó tényezők elhárítása révén.

Mikor végezhető fogszabályozás?

Legmegfelelőbb, ha a korai időszakban kezdik el a kezelést.
Akkor kell beavatkozni amikor az állcsont növekedése még folyamatban van, azaz 5-12 éves kor között. Ez nem azt jelenti, hogy felnőtt korban nem végezhető fogszabályozás, igenis lehetőség van rá, viszont ekkor csak az egyes fogak helyzeti eltérései korrigálhatóak.
A kezelés általában 1-2 évig tart, viszont a kezelés mértékétől és jellegétől függően, több évre is szükség lehet.

A fogszabályozás menete

A kezelés azon alapszik, hogy a fogszabályozó készülék által a fogakra – folyamatosan, adott irányú- nyomást gyakorolva csontátépülés történik a fogakat körülvevő csontban, ezáltal a fog a kívánt irányba mozdul.

A fogszabályozás elkezdése előtt fontos a teljes körű fogorvosi kezelés /fogkő eltávolítása, a szuvas fogak és a gyulladt íny kezelése valamint, a nem megfelelő helyen lévő fogak eltávolítása/.

A kezelés mindaddig nem fejeződik be, amíg a csont átépítődése az elmozdított fogak körül nem fejeződik be, fennáll a kiindulási állapothoz való visszatérés veszélye. Öröklött rendellenességek, rossz szokásokhoz való visszatérés, a bölcsességfogak előtörése, a nem megfelelő fogszabályozó kezelés, a túl rövid kezelési idő a kezelés eredménytelenségéhez vezethet.
A kezelés aktív fázisának befejezése után retenciós (visszatartó) készülék viselése fontos, amely az elért eredmény fenntartására szolgál. Ez lehet kivehető vagy rögzített.

 éjszakai-fogszabályzók

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább