• 2016. október 24.

A fogtömés után jelentkező fájdalom

Minden idők leghatékonyabb konzerváló, azaz fogmegtartó kezelése a fogtömés. Általa nem csak esztétikailag állítható helyre a fog, de meg is lehet menteni, így aztán nem lesz szükség foghúzásra. Minél gyakrabban járunk fogorvoshoz, annál valószínűbb, hogy még korai szakaszában sikerül nyakon csípni a fogszuvasodást, amikor a helyreállítás is csak minimális beavatkozással jár. De mi van akkor, ha a fogtömés után hazaérve úgy érezzük, valami még sincs rendben?

Gyakran előfordul, hogy a beteg – főleg miután az érzéstelenítő is kiürült a szervezetéből – arra lesz figyelmes, hogy a néhány órája betömött foga bizony sajogni kezd. Többféle fájdalmat különböztetünk meg, van, hogy hidegre/melegre lesz érzékeny a kezelt fog, esetleg nyomásra, vagy a legkellemetlenebb esetben állandó fájdalom jelentkezik. Mégis mi lehet mindennek az oka?

Trauma:

amikor egy fogtömést elkészítenek, előfordulhat, hogy a fogbélt (pulpát) olyan hirtelen sokk éri, hogy fájdalommal reagál. Ha gyökérkezelés nélkül végezték a fogtömést, lehet, hogy a fog belső szövetei mégsem voltak olyan egészségesek, mint azt előre lehetett gondolni. Ilyenkor, ha az állandó fájdalom több napig is eltart, érdemes visszalátogatni a fogorvosunkhoz, aki valószínűleg gyökérkezeli az érintett fogat.

Rosszul illeszkedő fogtömés:

ha a fog nyomásra, jellemzően rágás közben fájdul meg, akkor lehet, hogy a fogtömés nem illeszkedik megfelelően a fogba. Bár igen ritkán fordul elő, ha mégis azt tapasztaljuk, hogy 1-2 hét elteltével is jelentkezik ez a tünet, keressük fel újból a fogorvosunkat.

Allergia:

van, hogy a páciens allergiás a tömőanyagra (pl. amalgámra), vagy több fémalapú tömése van (amalgám, arany) egyszerre, utóbbi esetben a fémek reakcióba léphetnek egymással, ami a páciensnél éles fájdalmat okozhat. Ha erre gyanakszunk és az éles fájdalom látszólag ok nélkül (nem rágáskor vagy nem hideg/meleg italok fogyasztásakor) jelentkezik, mindenképp keressük fel fogorvosunkat!

Kísérő fájdalom:

a kezelt fog idegei által küldött jeleket a környező fogak is észlelhetik, ezáltal akár azok is produkálhatnak fájdalmat, de ez csak átmeneti állapot lehet.

Gyökérkezelés után érzett fájdalom:

gyökérkezelés után gyakran jelentkezhet néhány napig fogfájás, ez teljesen normális. Ha elhúzódó fájdalomról van szó, akkor keressük fel ismét a fogorvosunkat, aki gyulladácsökkentővel segítheti a gyógyulást.

Fogérzékenység:

előfordulhat, hogy egy vagy akár két héten keresztül is érzékeny lesz a tömött fog a hideg vagy meleg ételek, italok elfogyasztásakor. Enyhítésére vásárolhatunk fogérzékenységet csillapító fogkrémet, szájvizet, ez segíthet a tünetek teljes megszűnéséig.

Van, akinél semmiféle tünet nem jelentkezik fogtömés után, de van, akinél igen. Ettől még nem kell megijedni, ha a tömés kiesik, ha állandó fájdalomtól szenvedünk, vagy ha egy-két hétnél tovább tart a fog érzékenysége, természetesen azonnal keressük fel fogorvosunkat, aki hatékonyan orvosolhatja a fenti problémákat!

Forrás: merjmosolyogni.hu 

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább