• 2016. július 17.

Hogyan történik egy gyökérkezelés?

Ha a fogak belső része, az úgynevezett pulpa, amely idegeket, ereket is tartalmaz, valamilyen kiváltó ok hatására begyullad, akkor két lehetőség áll a fogorvosok előtt: a beteg rágószerv eltávolítása, vagy a gyökérkezelés.

Szerencsére ma már a saját fogak megmentése a legfontosabb elv a fogászatban, ami a gyulladt fogbél esetén gyökérkezeléssel történik.

Az első lépések: röntgenfelvétel és érzéstelenítés

Nincs olyan fogászati kezelés, ami ne egy röntgenfelvétel elkészítésével kezdődne. Ennek az az oka, hogy pontosan ismerni kell a beteg fog, illetve a környezetének az állapotát is, erre pedig egy röntgenfelvétel a legjobb megoldás.

Miután a fogorvos látja, hogy mivel áll szemben, meghatározza a kezelés menetét, aminek az első lépése a rágószerv érzéstelenítése.Ez történhet helyi érzéstelenítéssel annak érdekében, hogy a kezelés során a páciens semmilyen fájdalmat ne érezzen.

A fog szeparálása és a pulpakamra tisztítása

A gyökérkezelés során az egyik legfontosabb feladat, hogy a felnyitott és kitisztított pulpakamrába és a gyökércsatornákba ne kerüljön nyál, és ezzel együtt baktériumok. Ha ugyanis úgy kerül lezárásra a gyökércsatorna, hogy oda a kezelés során káros baktériumok jutnak be, akkor további gyulladás lép fel.

Hogy a nyál ne jusson be a kitisztított foggyökérbe, az orvos úgynevezett kofferdam – nyálrekesz – izolálással különíti el a kezelni kívánt rágószervet, majd megkezdi a fog belsejének a kitisztítását.

A gyökércsatornák kitisztítása és fertőtlenítése

Miután a pulpakamrát kitisztította a szakember, megkeresi a gyökércsatornákat, amihez gyakran valamilyen nagyító eszközre van szüksége, majd meghatározza a hosszukat.

Ez a művelet történhet röntgen, vagy elektronikus műszer használatával. Ezt követi a gyökércsatornák tisztítása és fertőtlenítése, mielőtt a végső lépésre sor kerül.

A gyökértömés elkészítése

A gyökérkezelés utolsó lépése a tömés elkészítése, ami egy igen precíz folyamat. Ehhez antibakteriális anyagot használ a fogorvos a további gyulladás megelőzése érdekében.

A gyökérkezelés nagy vonalakban a fenti lépésekből áll, aminek a végén a kezelt fog még hosszú éveken át használható a megfelelő szájhigiénia betartása mellett.

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább