• 2016. május 31.

Így előzhetjük meg a fogproblémákat gyerekkorban

A fogproblémák és általában szájhigiéniai problémák legnagyobb hányada lényegében magatartási betegség, mivel kialakulásában komoly szerepe van az életvitelnek, a táplálkozásnak, a rossz szokásoknak és a rendszeres ellenőrzés hiányának.

Ezért is fontos, hogy gyermekeinket már egész kicsi korban megtanítsuk a szájhigiénia fontosságára, a cukormentes rágógumi fogyasztására, hiszen a későbbi problémát sokkal könnyebb megelőzni, mint megoldani-hívja fel a figyelmet Gera István professzor.

Ne a megoldásra, hanem a megelőzésre törekedjünk

A feldolgozott, félkész, cukros, túlfőzött ételek fogyasztása egyértelmûen az egészséges fogak, a megfelelő szájhigiénia ellen dolgoznak. Lassan elfelejtünk rágni, pedig a rágás fontos élettani funkció, amely a gyermekek arc-állcsont fejlődését és egészséges állapotának megőrzését is szolgálja. A megfelelõ életvitellel és szokásokkal a szájhigiéniai problémák 80%-a megelőzhető lehetne.

Egészséges kisgyermeknek tejfoga körül alig fordul elő gyulladás, mégis ebben a korcsoportban kell elkezdeni a dentális edukációt, a gyerek motiválását, hogy a megfelelő magatartásformákat kellő időben megalapozzuk. Egészséges táplálkozást kell tanítani a gyerekeknek, meg kell mutatni, hogyan ápolják fogaikat. Nyomatékosítani kell bennük miért is fontos a fogorvos rendszeres látogatása, és azt is, hogyha nem is tudnak napközben fogat mosni, használjanak cukormentes rágógumit fogaik és egészségük védelme érdekében.

„Ami egyszer eltört, az törött is marad, hiába ragasztgatják”

Megelőzésről akkor beszélhetünk, amikor a fogak még teljesen épek, ínygyulladás még nem fejlődött ki, és a fogágy is egészséges. A prevenció célja a száj egészséges állapotának megőrzése, mint a jó szájhigiénia, rendezett fogazat és egyben a súlyosbító faktorok kiküszöbölése.

Ha a betegség egyszer már kifejlődött, kezeléssel, vagy kezelés-sorozattal a beteg végérvényesen soha nem gyógyítható meg, az elveszített szövetek soha nem nőnek újra. Ezért kell odafigyelnünk, hogy gyermekünk rendszeresen mossa fogát. Amíg pedig nem sajátította el annak helyes gyakorlatát, egy játékos családi program is lehet a reggeli közös fogmosás. Csupán ezzel a napi pár perces rutinnal a későbbi súlyos és visszafordíthatatlan probléma könnyen megelőzhető. A gyermekkori fogászati prevenció fontosságával mindenki tisztában van, mégis kevesen áldoznak időt és pénzt rá. Pedig a megelőzés célja nem csupán a fogak elvesztésének megakadályozása, hanem olyan egészséges száj miliő megőrzése, amely egyben a gyermek komfortérzetét és társadalmi beilleszkedését is javítja.

Amikor a pénztárcánk is mosolyog

A rossz fogak megkeseríthetik a gyerekek életét, tanulási, koncentrálási és viselkedési problémákhoz és további komoly betegségekhez vezethetnek, és mindezek mellett nagyon költséges a gyógyításuk is. Érdemesebb „befektetni” és megfelelően ápolni őket. A helyes szájápolás nem nagy ördöngösség, és a rá áldozott napi 10 perc igen sok kellemetlenségtől megkímél minket. Ha naponta kétszer jó technikával fogat mosunk, évente egyszer fogorvosi szûrésre megyünk, használjuk a fogselymet, és étkezések között cukormentes rágógumit fogyasztunk, máris sokat tettünk fogaink egészségének megőrzése érdekében. Hatékony eredményt azonban csak akkor érhetünk el, ha a dentális edukációt rendszeres professzionális fogorvosi ellenõrzés is kiegészíti.

Korai kezelés, hosszú távú befektetés

Ahhoz, hogy segíteni tudjuk gyermekeinknek szájhigiéniájuk megőrzését, időben megkezdett prevenciós programokra van szükség. A korán, kezdeti stádiumában elkezdett oki kezelés hosszú távon szolgálhatja a fiatalok érdekeit, és javíthatja a felnőtt lakosság általános szájhigiéniás és fogászati állapotát. Kezdjük azzal, hogy felmérjük gyermekünk szájhigiéniai állapotát, vizsgáljuk felül szokásait, fogtisztító eszközeit. És ha az iskolában nem is tudjuk ellenőrizni táplálkozási szokásait, csúsztassunk egy cukormentes rágógumit a zsebébe, ami segít nekik napközben is a cukor elleni küzdelemben.

OrientPress Hírügynökség (OPH)/ Magyar Fogorvosok Egyesülete

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább