• 2016. június 23.

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A gyökérkezelés célja, mindig az olyan fogak megmentése, melynek pulpája már elhalt.

A fog belsejének, azaz a pulpának az elhalását, többnyire pulpitisz vagy egy mélyen lévő szuvasodás, ritkább esetben valamilyen sérülés (erős ütés) okozza.

Néhány éve ilyen probléma esetén, a fogakat kihúzták. Ma azonban gyökérkezeléssel olyan fogak is megmenthetők, melyeket egyébként el kellene távolítani.

A gyökérkezelést helyi érzéstelenítésben végzik. A fogorvos először egy járatot fúr a fogba, hogy elérje a foggyökér-csatornát, amiből eltávolítja a pulpát és a fogidegeket. Ezután kitisztítja a gyökércsatornát, és egy töméssel tartósan lezárja azt. A gyökérkezelés nagy odafigyelést és pontosságot igénylő eljárás. Ha a pulpa részei bennmaradnak, vagy ha a gyökércsatornát nem tisztítják meg rendesen, genny képződhet, ami a környező fogakat károsíthatja, és fekély kialakulásához is vezethet. A kezeletlenül hagyott, de gyökérkezelést igénylő fogak esetében is, hasonló problémák merülhetnek fel.

A gyökérkezelt fog, idővel sötét elszíneződést kap. Ezért kozmetikai szempontból később ajánlott elgondolkodni fogkorona felhelyezésén.

Meddig maradhat meg a gyökérkezelt fog?

A gyökérkezelt fogak helyes ápolás mellett, egész életen át megmaradhatnak. Mivel a gyökérkezelt fog is szuvasodhat, elengedhetetlen a megfelelő szájápolás és a rendszeres fogászati ellenőrzés, a további problémák elkerülése végett.

Mivel a gyökérkezelt fognak már nincs pulpája, ami életben tudná tartani, az ilyen fog törékeny lehet. Ez a tény fontos szerepet játszik annak eldöntésében, hogy gyökérkezelés után a fogat betömjék, vagy koronát helyezzenek rá.

A legmegbízhatóbb módszer a gyökérkezelés sikerességének vagy sikertelenségének megállapítására, a kezelés előtti és utáni röntgenfelvétel összehasonlítása.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Gesundezaehne24.de, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

 

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább