• 2016. július 11.

Visszafordítható-e az ínygyulladás?

Ha az ínygyulladás gyakoriságával kapcsolatos adatokat nézünk meg, akkor nagyon lesújtó képet kapunk. Bár a pontos számok eltérhetnek egymástól, de abban szinte minden szakember egyetért, hogy az ínygyulladás mára népbetegségnek tekinthető.

Magyarországon egyes becslések szerint a lakosok közel 90% szenved valamilyen fokú ínygyulladásban, ami a legtöbb esetben kezelés nélkül marad, és később igen komoly következményekhez, akár fogágybetegséghez, és a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Az ínygyulladás kezelhető

Az ínygyulladás, különösen a kevésbé súlyos esetekben, igen jól kezelhető, és az időben megkezdett kezeléssel visszafordítható. Éppen ezért is bosszantó, hogy a legtöbben egyáltalán nem tulajdonítanak jelentőséget annak, ha fogmosás, vagy fogselyem használata közben vérzik az ínyük.

A páciensek jó esetben a hirdetések hatására beszereznek valamilyen fogkrémet, de a kiváltó ok, a lerakódott plakk eltávolítása ezzel nem oldható meg.

Természetesen egy komolyabb ínygyulladás esetén is lehetséges a betegség kezelése, de minél tovább vár valaki azzal, hogy fogorvoshoz forduljon, annál hosszadalmasabb és költségesebb folyamat elé néz.

Ha azonban az elhanyagolt ínygyulladásból fogágybetegség alakul ki, az gyakran már nem fordítható vissza, csak lassítani lehet a betegséget.

Hogyan történik az ínygyulladás kezelése?

Az ínygyulladás kiváltója a lepedék lerakódása, illetve a plakkban megtelepedő baktériumok elszaporodása. Ezért a kezelés első lépése minden esetben a fogkő eltávolítása, de egy szájhigiéniai tanácsadáson is érdemes részt venni, mert a páciens valószínűleg nincs tisztában a helyes fogápolással.

Az ínygyulladás kialakulásnak a plakkon kívül még számos egyéb oka is lehet – például jelentkezhet más betegségek kísérőjeként, de hormonális tényezőkre is visszavezethető.

Sőt, akár egy rossz fogpótlás is okozhat ínygyulladást, ezért érdemes az első jelek után felkeresni egy szakembert, aki először megállapítja a kiváltó okot, majd megkezdi a betegség szakszerű kezelését.

A legfontosabb azonban az ínygyulladás kialakulásnak a megelőzése, azaz a helyes szájápolás, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés.

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább