• 2016. december 21.

A fogínysorvadás okai, tünetei és kezelése

A fogínygyulladás és a fogínysorvadás az íny és a fogakat körülvevő szövetek leggyakrabban előforduló megbetegedései. Kialakulásukban a legnagyobb szerepet a nem megfelelő szájhigiénia játssza. Sajnos a fogínysorvadás még manapság is népbetegségnek számít, hiszen a felnőtt lakosság körülbelül 70%-át érinti kisebb-nagyobb mértékben.

Mi a fogínysorvadás?

A fogínysorvadás kialakulását általában fogínygyulladás előzi meg. A szájüregben elszaporodó baktériumok úgynevezett plakkot vagy lepedéket hoznak létre, amely vékony réteget képez a fogakon. Amennyiben ezt a réteget rendszeresen nem távolítjuk el a fogak alapos tisztításával, a plakkok idővel megkeményednek és kialakul a fogkő.

A fogkő és az elszaporodott baktériumok irritálják az ínyt, ami ínygyulladáshoz vezet. A baktériumok behatolhatnak a fog és az íny közé, ahol tasakok alakulnak ki, az íny leválik a fog felszínéről és az így képződött szabad ínydarab rothadásnak indul. A rothadó íny kellemetlen szájszagot okoz, de ennél nagyobb problémát jelent, hogy a gyulladás idővel elérheti a fogágyat is és kialakul fogínysorvadás.

A fogágy gyulladásának következtében a fogakat rögzítő szövetek elbomlanak és a folyamat átterjedhet az állkapocs szöveteire is. Végül a fogak tartórendszere olyan mértékben meggyengül, hogy a fogak meglazulnak, majd kihullanak. A fogínysorvadás kezdeti szakaszában megállítható, de miután már a mélyebben elhelyezkedő szövetek is károsodtak, a fog általában már nem menthető meg és pótlása is csak hosszas kezeléssel és csontpótlással megoldható.

egészséges fog és fogínygyulladás

A fogínysorvadás okai

Fogínysorvadáshoz általában a hosszan fennálló fogínygyulladás vezet. A fogínygyulladás kialakulásának legfontosabb oka a nem megfelelő szájhigiénia. A szájban elszaporodó baktériumok lepedéket képeznek a fogakon, amely rendszeres szájápolással könnyen eltávolítható, azonban ennek hiányában idővel kikristályosodik és létrejön a fogkő. Az így kialakult kemény réteg és a rajta megtelepedő baktériumok irritálják az ínyt, amely begyullad, elválik a fogtól és rothadásnak indul. Mikor a fogínygyulladás eléri a fogágyat, a fog tartórendszere elkezd lebomlani és kialakul a fogínysorvadás.

A lepedék és fogkő mellett egyéb tényezők is segíthetik a fogínysorvadás létrejöttét. Az egyik ezek közül a genetikai hajlam. Számos esetben látható, hogy átlagosan jó szájhigiénia mellett is kialakul a fogínysorvadás, míg másoknál hasonló fogápolással a betegség megelőzhető. A jelenség hátterében egyes kutatások szerint öröklött hajlam és bizonyos gének jelenléte áll. A másik tényező, amely elősegítheti a fogínysorvadás létrejöttét, a hibásan elvégzett fogászati kezelés. Előfordulhat, hogy a fogtömés szélei túlérnek a fogon, vagy a korona szélei nem illeszkednek megfelelően, ami nagyban hozzájárulhat az íny gyulladásos állapotához és így végső soron a fogínysorvadás kialakulásához.

A fogínysorvadás főbb okai tehát:

  • A nem megfelelő szájhigiénia miatt kialakuló lepedék és fogkő
  • Genetikai hajlam
  • Hibásan elvégzett fogászati kezelések, mint például a fogtömés és a korona

A fogínysorvadás tünetei

Mivel a fogínysorvadáshoz általában a hosszan fennálló fogínygyulladás vezet, így érdemes ennek tüneteivel is tisztában lennünk.

A fogínygyulladás tünetei

A fogínygyulladás ideje alatt az íny általában duzzadt és vörös. Fogínyvérzés gyakran előfordulhat, legtöbbször fogmosáskor, de esetenként spontán is jelentkezhet. Az íny tapintása a megszokottnál puhább, de többnyire nem érzékeny, fájdalommentes.

A fogínysorvadás tünetei

A fogínygyulladáshoz hasonlóan, a fogínysorvadásnak is jellemző tünete az ínyvérzés. Idővel a fogíny elkezd visszahúzódni, a fog korábban fedett részei felszínre kerülnek, amely fokozott érzékenységgel jár. A bomlásnak indult szövetek következtében a lehelet egyre kellemetlenebbé válik. Amennyiben ebben a szakaszban a páciens nem változtat a szájhigiéniáján, az íny állapota tovább romlik és a fogak meglazulására lehet számítani. A fogínysorvadás ebben a szakaszban is túlnyomó részt rejtetten zajlik és többnyire fájdalommentes, így sokan sajnos még ilyenkor sem fordulnak orvoshoz. A betegség későbbi szakaszában a fogíny visszahúzódása egyre jelentősebbé válik, a fogat tartó szövetek bomlása átterjedhet az állcsontra is végül a fog kihullhat. A mélyebben elhelyezkedő szövetek károsodása miatt ez az állapot már nem visszafordítható és a kihullott fog pótlása is csak hosszas kezeléssel és csontpótlással megoldható.

Itt fontos megjegyezni, hogy a fogínysorvadás előrehaladott szakaszában már nem csak a fogak és az íny egészségét veszélyezteti, hanem gócbetegségek forrása is lehet, így ízületi gyulladást, hajhullást és bőrpanaszokat is okozhat.

parodontitis_fogínysorvadás

A fogínysorvadás megelőzése

A fogínysorvadás megelőzésének legfontosabb tényezője a megfelelő szájhigiénia kialakítása, hiszen így könnyen megszabadulhatunk a lepedéktől és megakadályozhatjuk a fogkő képződését, amely a betegség kialakulásának fő okozója. Emellett ajánlott odafigyelni a megfelelő táplálkozásra és az egészséges életvitelre is.

A helyes szájápolás

Nem a hagyományos fogkefe az egyetlen eszköz, melynek segítségével kialakítható a szükséges szájhigiénia. Jó szolgálatot tehet még a fogköz tisztító fogkefe és a fogselyem is, melyekkel hatékonyan tisztíthatóak a fogak közötti nehezen hozzáférhető részek is. Érdemes lehet szájöblítőt is használnunk, mert ezek a termékek többnyire antibakteriális hatással rendelkeznek, így elpusztítják a lepedék képződéséért felelős baktériumokat. Fontos, hogy, ha a fogkő már el kezdett kialakulni, mindenképpen forduljunk fogorvoshoz és távolíttassuk el azt. Érdemes évente legalább kétszer fogászati ellenőrzésen is részt vennünk, mert ezek alkalmával még időben kiszűrhetőek a fogászati rendellenességek és így még a fogínysorvadás kialakulása előtt megkezdődhet a kezelésük.

Az egészséges életmód

Elsőre talán furcsán hangozhat, de a fogínysorvadás kialakulásában életmódunknak is szerepe lehet, így a betegség megelőzését is megkönnyítheti, ha igyekszünk egészségesen élni. A legfontosabb tényező, amely hatással lehet a fogínysorvadás megjelenésére, a dohányzás. Klinikai tesztek során kimutatták, hogy dohányosok esetében ötször nagyobb esély van a betegség kialakulására, mint a nem dohányzóknál. Tehát már a dohányzás elkerülése is nagyban hozzájárulhat a fogínysorvadás megelőzéséhez.

Másik fontos tényező lehet az immunrendszer állapota. Azoknak, akik rendszeresen sportolnak, mértékkel fogyasztanak alkoholt, kerülik a stresszt, megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasztanak, általában az immunrendszerük jó állapotban van, így hatékonyan képes védekezni azok ellen a bakteriális fertőzések ellen is, melyek a fogínysorvadást okozzák. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy, bár az egészséges életmód segíthet csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét, mindez nem sokat ér a megfelelő szájápolás nélkül.

A fogínysorvadás kezelése

Manapság már számos módja létezik a fogínysorvadás kezelésének, olyan anyagok és technikák állnak a fogorvos rendelkezésére, melyek segítségével korábban elképzelhetetlen eredményességgel tudják gyógyítani ezt a betegséget. Ugyanakkor egyértelműen kijelenthető, hogy a helyes szájápolás elsajátítása a fogínysorvadás kezelésének legfontosabb tényezője. Amennyiben a páciens nem akarja vagy nem tudja betartani a megfelelő szájhigiénia kialakításához szükséges szabályokat, a fogászati kezelések nem alkalmazhatóak hatékonyan és nem járnak hosszútávú eredményekkel.

Tehát a betegség gyógyításának első lépése minden esetben az, hogy a páciensnek el kell sajátítania azokat a módszereket, melyek segítségével elérheti és fenntarthatja a száj és a fogak megfelelő higiéniáját. Ebben a fogorvos vagy dentálhigiénikus nyújt segítséget szájápolási tanácsadás keretében. A fogínysorvadás kezelése minden más fogászati problémától eltérően, elsősorban nem a fogászati rendelőben történik, hanem nagy részét a páciensnek magának kell elvégeznie. A következőkben bemutatjuk a lehetséges fogászati módszereket, melyek segítségével a fogínysorvadás megállítható és visszafordítható. Természetesen általában nincs mindegyikre szükség, mindig a betegség aktuális fázisa határozza meg a kezelés típusát.

A teljes száj fertőtlenítése

A beavatkozás során teljes szájüreget kitisztítják, különös tekintettel a beteg ínyterületekre és a kialakult tasakokra, ezzel előzve meg az újrafertőződés lehetőségét. A fogkövet és a gyulladt szöveteket eltávolítják és a szájat antibiotikummal kezelik.

Kürettálás

A kürettálás során a fogorvos helyi érzéstelenítésben bemetszést ejt az ínyen és eltávolítja az alatta található gyulladásos szövetet és a mélyen lerakódott fogkövet. Ezután az ínytasakokba antiszeptikus gyógyszert helyeznek, amely megakadályozza a baktériumok további szaporodását és a fogínysorvadás továbbterjedését.

Emdogain gél és szövetregeneráció

A fogínysorvadás során kialakult tasakokat esetenként speciális géllel töltik fel, amely lehetővé teszi a sérült szövetek regenerációját. Ez az eljárás meglehetősen költséges és a legtöbb esetben csak megállítja, vagy lassítja a szövetek bomlását.

Irányított szövetregeneráció

A fogínysorvadás által érintett szövetek egészséges állapota úgy állítható vissza, hogy egy szájsebészeti beavatkozás segítségével egy membránt helyeznek el a kezelt területen, amely megakadályozza a hámszövet bekúszását a tasak területére, ahol idővel újraépülhet a fogágy eredeti szerkezete. Itt fontos megjegyezni, hogy a csontállomány regenerálódásának is elengedhetetlen feltétele a megfelelő szájápolás. Enélkül a beavatkozás ellenére sem gyógyítható hatékonyan a fogínysorvadás és a kezdeti eredmények hamar elveszhetnek.

Ínyműtét

Fogínysorvadás, gyakori ínygyulladás vagy anatómiai tényezők következtében kialakulhat az íny visszahúzódása, amely a fogak fokozott érzékenysége mellett esztétikai problémát is okozhat. Sajnos az ínyvisszahúzódás kezelése csak műtéti korrekcióval lehetséges. Amennyiben a fogak körüli csontpusztulás már jelentős mértékű, úgy a teljes fedés már ínyműtét segítségével sem megoldható. Ezért is fontos, hogy a páciens még a fogínysorvadás korai szakaszában orvoshoz forduljon, a kezelés idejében elkezdődhessen és az íny visszahúzódása kielégítően orvosolható legyen.

A fogak rögzítése sín segítségével

A fogínysorvadás következtében a fogágy szövetei bomlásnak indulnak, tartásuk gyengül, amely idővel a fogak meglazulásához vezethet. Az érintett fogak sínnel történő rögzítése stabilizálja azok helyzetét. Az eljárás során speciális szövetet vagy fémszálat alkalmaznak, melyet tömőanyag segítségével a fogakhoz rögzítenek, ezzel megnövelve az érintett fogak rágóerejét és élettartamát.

A fogak eltávolítása és pótlása fog beültetéssel

Ha a fogínysorvadás már előrehaladott állapotot ért el és az érintett fog megmentése nem megoldható, akkor a fog eltávolítása után az fog implantátummal pótolható. Mivel a fog implantátumok és az őket tartó csont között nincsen a természetes fogakra jellemző rés, így a fogbeültetés általában megállítja a fogínysorvadás további terjedését. Fontos azonban, hogy amennyiben a csontszövet már nagy mértékben pusztulásnak indult, az a fogbeültetést is jelentősen megnehezítheti, így a beavatkozást ebben az esetben sem érdemes halogatni.

Forrás: szepeseged.hu

További híreink

A megfelelő fogkefe kiválasztása

A legelőnyösebb fogkefe kicsi fejjel rendelkezik és lekerekített végű, ugyanis el kell jutnia a fogkefének a leghátsó fogak legtávolabbi pontjára is, amivel a körbetisztításuk lehetővé válik. Tovább

A szuvas fogak és rossz lehelet miatt is eleshetünk az álomállástól

Tíz megkérdezett közül hat egyértelműen úgy gondolja, hogy a láthatóan szuvas fog, illetve a hiányzó fog rontja az elhelyezkedés esélyeit. Tovább

A nők jobban figyelnek a fogaik állapotára

A manchesteri Carisbrook Fogászat felmérése szerint a nők átlagosan 92 naponta, míg a férfiak csupán 185 naponta cserélik le a fogkeféjüket Tovább